Hlavní obsah

Průmysl mírně klesl, stavebnictví se dařilo. To nejhorší teprve přijde

Právo, Martin Procházka

Průmyslová výroba v únoru meziročně poklesla o 0,9 procenta, stavebnictví zejména díky teplému počasí meziročně rostlo o 5,4 procenta. Tato čísla byla ale podle analytiků nadlouho dopředu poslední relativně uspokojující. Ve statistikách za březen už bude totiž zohledněn vliv šíření nákazy a omezování výroby.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Průmysl v únoru prožil své ticho před bouří. Pokles o 0,9 procenta je vskutku tichem, či stagnací, v porovnání s bouří, tedy citelným propadem, který se dostaví v březnu, a zejména v dubnu a pak do značné míry i v dalších měsících,“ sdělil Právu hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Tuzemský průmysl se potýkal s propadem poptávky už před krizí. I když všechna hlavní únorová čísla z průmyslu byla slabá, ve srovnání s těmi březnovými budou nakonec vypadat ještě excelentně,“ doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Stavebníkům ve venkovních prostorách jednoznačně přálo počasí
analytik Pavel Sobíšek

Podle hlavního ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče se v březnových i dubnových číslech projeví prudké poklesy aktivity v průmyslu, kvůli odstávkám výroby jak v automobilkách, tak v dalších odvětvích a oblastech. Za celý rok očekává Jáč pokles průmyslové výroby asi o 7 procent, Kovanda dokonce o 15 až 20 procent. Pokles v řádu desítek procent předpokládá i analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Bytů se staví o čtvrtinu víc

Únorový růst stavebnictví táhla především výstavba dopravní infrastruktury. „Stavebníkům ve venkovních prostorách jednoznačně přálo počasí, které se vyznačovalo téměř nepřetržitě nadnulovými teplotami,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Stavební produkce v lednu vzrostla, pomohlo počasí

Ekonomika

Únorová čísla podle něj ukazují, že lze na stavebnictví spoléhat jako na odvětví, které bude během krize brzdit propad české ekonomiky. „Problémy se nicméně tomuto odvětví zcela nevyhnou. V nejbližších měsících se budou spíš projevovat na nabídkové straně nedostatkem kvalifikované pracovní síly a možná i zhoršenou dostupností některých materiálů,“ doplnil Sobíšek. Pro druhou polovinu roku očekává snížení poptávky v důsledku horší finanční situace některých firemních investorů.

Dufek upozornil na to, že bytová výstavba pokračovala v růstu, když byla meziročně vyšší o 27 procent, i on ale projevil obavy o dostatek zaměstnanců v oboru. „Otázkou je, zda stavebnictví bude mít po uzavření hranic dostatek zaměstnanců, aby pokrylo nasmlouvané zakázky zejména v oblasti dopravní infrastruktury. Celkově má i s ohledem na veřejné zakázky stavebnictví velkou šanci přečkat současný ekonomický útlum v relativně dobré kondici, a tedy i výrazně lepšími výsledky než třeba průmysl,“ uvedl Dufek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám