Hlavní obsah

Průmysl loni klesl o 0,4 procenta. Poprvé po pěti letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová výroba v Česku se loni meziročně snížila o 0,4 procenta, klesla tak poprvé po pěti letech. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byla nižší o 0,5 procenta. Ovlivnila to výroba strojů, kovovýroba a slévárenství. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ). V samotném prosinci zpomalil pokles výroby v průmyslu na 0,9 procenta z listopadových 5,7 procenta.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Reálně po očištění byl český průmysl v poslední měsíc loňského roku meziročně nižší o 3,4 procenta. Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů se snížil o 0,9 procenta.

„Průmysl dál oslabuje. S ohledem na celosvětovou ekonomickou situaci se však nejedná o špatný výsledek,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Nicméně u některých průmyslových podniků se podle něj začíná projevovat nejistota z budoucího vývoje a některé firmy se zřejmě začnou potýkat s nedostatkem zakázek místo nedostatku pracovníků.

Loňský vývoj průmyslové produkce ovlivnil mimo jiné pokles výroby strojů o 2,6 procenta. O 1,9 procenta byla nižší i produkce kovových konstrukcí a výrobků a o 5,7 procenta se snížila produkce slévárenství. Naopak se zvýšila produkce elektrických zařízení a ve farmaceutickém a automobilovém průmyslu.

Český průmysl zasáhlo ochlazení. Výroba klesla skoro o šest procent

Ekonomika

Tržby z průmyslové činnosti loni meziročně vzrostly o 1,6 procenta. O 1,2 procenta rovněž přibylo nových zakázek ve vybraných odvětvích. Zaměstnanost v průmyslu se snížila o 1,1 procenta a průměrná mzda v něm vzrostla o 6,2 procenta.

„V trendech uvnitř průmyslového sektoru lze najít i dobrou zprávu. Za celkový pokles může drtivě zejména automobilový sektor, kde výroba v prosinci klesla o více než desetinu (i po očištění od sezónních vlivů),” řekl Novinkám hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

„Vzhledem k tomu, že zejména na začátku roku ještě rostla a za celý rok 2019 si udržela drobounký růst 0,7 procenta, je obracení trendu ke konci roku varovným signálem pro sektor, obzvláště, když mu klesají i nové zakázky, v některých částech až o třetinu,” dodal.

„Pro zdraví a investiční bezpečnost celé ekonomiky je to však spíše dobrá zpráva, neboť pokles autoprůmyslu je kompenzován růstem jiných, mnohdy i modernějších sektorů s vyšší přidanou hodnotou,” zdůraznil.

„Například farmaceutický narostl celoročně o pětinu a v prosinci dokonce o čtvrtinu, a rostou mu i nové zakázky zhruba 15procentním tempem,” uzavřel ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám