Hlavní obsah

Průmysl EU čeká zelená revoluce

BRUSEL
Aktualizováno

Průmysl Evropské unie čeká "zelená" revoluce. Šéfové států a vlád evropské sedmadvacítky se v pátek na summitu v Bruselu dohodli na způsobu, jak se v Unii do roku 2020 budou snižovat emise skleníkových plynů. Sdělily to diplomatické zdroje. EU se již před časem dohodla, že do roku 2020 sníží emise skleníkových plynů o pětinu v porovnání s rokem 1990 a rovněž do roku 2020 zvýší podíl obnovitelné energie na 20 procent.

Článek

Dohoda je v podstatě nástroj, který má splnění těchto cílů zajistit.

Česko získalo některé úlevy, které by mohly přinést menší zdražení elektřiny, než se očekávalo. Návrh ještě musí schválit Evropský parlament.

Vědci upozorňují, že se v příštích dvanácti letech musejí snížit emise CO2 o 25 až 40 procent, aby se zabránilo nebezpečným následkům pro životní prostředí. EU původně slíbila snížení emisí o 30 procent, v případě, že zbytek světa příští rok přijme novou dohodu o klimatu. Třicetiprocentní kvótu ovšem komplikují současné ekonomické potíže eurozóny.

Ochránci přírody argumentují, že dohoda EU je pokrytecká, protože počítá se zahraničními povolenkami. Podle nich to bude znamenat reálné snížení emisí asi jen o čtyři procenta.

Francie ustoupila novým členům

Cestu ke shodě uvolnily ústupky francouzského předsednictví především novým členským státům Evropské unie. Jejich elektrárenské společnosti si tak nakonec nebudou muset kupovat od roku 2013 všechny emisní povolenky na vypouštění oxidu uhličitého (CO2), což by nemělo vést k tak výraznému zdražení elektřiny pro spotřebitele, jak se původně očekávalo.

ČEZ očekával, že kdyby musel kupovat všechny povolenky, ceny by vzrostly zhruba o třetinu, nyní by to ale mělo být méně.

Závěr bruselského summitu proběhl ve stejný čas jako závěr konference o klimatu v Poznani, kde 190 delegací diskutovalo o globálních změnách a návrhu budoucí dohody, jež nahradí kjótský protokol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám