Hlavní obsah

Průměrné sazby hypoték klesly na další rekord, první banky už ale zdražují

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v květnu dále klesla na 2,05 procenta a dostala se opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. V červnu ale dvě velké banky sazby mírně zvedly, což může naznačovat blížící se obrat trendu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

V květnu bylo sjednáno 9 077 hypotečních úvěrů, což je v meziměsíčním srovnání o 127 více. Lidé si vzali hypotéky za celkem 16,488 miliardy korun.

Rekordní sazby lákají klienty půjčovat si víc peněz. V květnu sice nepřišel do banky pro hypotéku rekordní počet lidí, ale zato si půjčovali celkem vysoké částky. Průměrná výše hypotečního úvěru byla v květnu 1,816 miliónu korun, což je srovnatelné s částkami z léta 2008.

Banky poprvé zvedají sazby

Hlavní otázkou nyní je to, zda sazby budou dále klesat. V červnu zvýšila úrokové sazby Komerční banka a od 15. června i Hypoteční banka. Proti proudu jde Česká spořitelna, která podle Fincentra uvedla, že naopak ke všem nově sjednaným hypotékám s osmiletou fixací nabízí garantovanou úrokovou sazbu 1,99 procenta. [celá zpráva]

„Průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů pokračovaly v poklesu i v květnu. Pokles však již nebyl tažen dalším snižováním sazeb u bank s nejnižšími sazbami, ale spíše dorovnáváním nabídek ze strany konkurentů. Od přelomu dubna a května dochází u delších sazeb k růstu ceny zdrojů na mezibankovním trhu. Ačkoliv se nyní nacházíme v období změny trendu, růst sazeb by měl být zpomalen pokračujícím bojem o podíl na trhu hypoték,“ upozornil vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Česká národní banka v úterý zveřejnila k poskytování úvěrů na bydlení několik doporučení, například aby splatnost hypoték nepřesáhla 30 let. [celá zpráva]

Podle Rajdla by s tím banky neměly mít větší problémy. Samy banky mají nastaveno, že klienty, kterým poskytují stoprocentní hypotéky a na delší dobu než 35 let, si více prověřují, dávají jim třeba i vyšší úrokovou sazbu, aby se jim vynaložené prostředky co nejdřív vrátily, dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám