Hlavní obsah

Průměrná mzda vzrostla o 1481 korun na 20 399 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průměrná hrubá měsíční mzda v ČR v prvním čtvrtletí roku 2007 vzrostla meziročně o 7,8 procenta na 20 399 korun. Rychlejší růst zaznamenaly mzdy v podnikatelské sféře, kde vzrostly o 8,3 procenta na 20 656 korun. V nepodnikatelské sféře činil růst průměrných mezd 6,1 procenta na 19 501. Údaje v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

"Je to odměna za slušný a stabilní ekonomický růst. Průměrný Čech již vydělává zhruba 28 procent toho co Rakušan. V roce 2000 to bylo 16 procent," komentoval údaje ČSÚ Aleš Michl z Raiffeisenbank.

V nominálním srovnání s prvním kvartálem loňského roku si Češi průměrně polepšili o 1481 korun, ovšem zvýšily se také spotřebitelské ceny, a to o 1,5 procenta. Po odečtení inflace tak reálná mzda vzrostla o 6,2 procenta.

"Růst mezd minimálně do konce příštího roku nepoleví. Nezaměstnanost klesá, podniky expandují, vzdělaný a kvalifikovaný zaměstnanec bude stále více ceněn," předpovídá Michl.

Vývoj průměrné nominální mzdy v různých odvětvích
odvětvíprocentní růst
stavebnictví13,2
zemědělství, myslivost, lesnictví10,5
těžba nerostných surovin10,3
vzdělání6
veterinární činnost3,1
zdravotní a sociální péče3,1
rybolov a chov ryb- 3
zdroj: ČSÚ

Meziroční růst průměrných mezd o 7,8 procenta je nejvyšší od roku 2004. Tehdy činil v prvním kvartále růst 8,9 procenta, na vysokém tempu se ale tehdy podílel přechod z dvanáctitřídní stupnice platových tarifů na šestnáctitřídní.

Dalším faktorem, který příznivě ovlivnil růst platů, byla velmi mírná zima. Například práce ve stavebnictví a v navazujících odvětvích tak mohly probíhat bez významnějšího sezónního výkyvu.

Průměrné číslo je jen orientační, analytici stále upozorňují na to, že dvě třetiny lidí mají mzdy pod touto úrovní a číslo zvyšují vysoké platy menšiny společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám