Hlavní obsah

Průměrná mzda stoupla o 583 korun

Průměrná mzda v Česku se v letošním 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 583 Kč na 25 500 korun. Nominální růst tak činil 2,3 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 2,1 procenta. Oznámil to v pátek Český statistický úřad.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

vývoj mezd v ČR

Článek

Výsledek tak předčil odhady analytiků, kteří očekávali reálný růst mezd zhruba o dvě procenta.

Medián mezd činil ve druhém čtvrtletí 21 385 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení, to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dvě třetiny lidí berou méně než průměr

Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 10 295 korun a 41 037 korun.

Analytici v komentáři k odhadům upozornili, že růst mezd zpomalil ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Důvodem je ovšem především mimořádné vyplácení odměn v prvním čtvrtletí, kdy průměrná mzda stoupla meziročně o 3,3 procenta a po odečtení inflace o 3,1 procenta na 24 806 korun.

Ekonomické oživení je podle ekonomů evidentní, a tak si některé firmy mohou dovolit postupně zvyšovat platy. Stále ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

„Čím více mzdy porostou, tím dříve se přiblíží doba, kdy ČNB začne uvažovat o konci intervenčního režimu. Dnes zveřejněný údaj by ale měl mít spíše omezený vliv na trh, neb překvapení je pozitivní, ale malé,“ řekl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. „V roce 2015 počítáme s pokračováním růstu ekonomiky, což by mělo vést k růstu průměrné mzdy o více než tři procenta,“ dodal.

Anketa

Zvýšil se vám letos příjem?
Ano, zvýšil
16,3 %
Ne, zůstal stejný
45,4 %
Ne, klesl
38,3 %
Celkem hlasovalo 5120 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

České ženy: Více práce za méně peněz

Ženy v Česku hodně pracují, mají nízké mzdy a častěji ztrácí zaměstnání než muži. Za plat nižší než 13 770 korun hrubého měsíčně dělá 26 procent žen, ale jen...

Výběr článků

Načítám