Hlavní obsah

Průměrná cena ojetin stoupla na 205 tisíc. Víc se prodávají diesely

Novinky, tov

Průměrná cena ojetých aut letos do září vzrostla meziročně o 15 tisíc korun na 205 600 korun a 61 procent prodaných ojetin tvořily diesely. Stále víc ojetých vozů se dováží ze zahraničí. Víc než polovina aut je starší 10 let, vyplývá ze statistik společnosti Cebia. Počet najetých kilometrů udávaných při prodeji na vzrostl na 179 tisíc kilometrů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejprodávanější modely ojetin

Článek

Na špičce nejprodávanějších modelů ojetých aut se drží Škoda Octavia a Fabia a Volkswagen Passat.

V letošním roce pokračuje růst počtu dovážených ojetých vozidel ze zahraničí, který začal na počátku roku 2015. Od roku 2014 do letoška stoupl dovoz ojetin o 40 procent. Dovážejí se však stále starší ojetiny, podíl vozidel starších 10 let letos přesahuje 54 procent.

„Důvodem pokračujícího růstu počtu dovážených ojetin je přesvědčení českých motoristů, že v zahraničí a především v Německu provozované vozy jsou kvalitnější, zachovalejší, lépe servisované a nestočené. Již mnohokrát jsme veřejnosti předkládali fakta, že pravý opak je pravdou,“ uvedl ředitel společnosti Cebia Martin Pajer.

K tomuto trendu podle jeho názoru přispívá i skutečnost, že na českém trhu je nedostatek kvalitních ojetin v nejžádanějším cenovém segmentu, tedy v ceně od 150 do 250 tisíc.

Stoupl podíl dieselů 

Zatímco v oblasti prodeje nových vozidel roste podíl benzínových a postupně i alternativních pohonů na úkor dieselů, u ojetých vozidel je tomu právě naopak. U letos prodaných ojetých vozidel převažuje podíl dieselových pohonů (60,8 procenta) a jejich podíl dokonce ještě vzrostl proti předchozímu kvartálu téměř o dva procentní body.

Nejoblíbenější barvou byla s 21 procenty bílá, následují šedá a modrá. Téměř osm procent prodaných ojetin bylo bez platné STK.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám