Hlavní obsah

Průběžný systém penzí by se mohl rozdělit na dva pilíře

Veřejný důchodový systém by se v budoucnu mohl „rozdělit na dva pilíře”. Jedna jeho část by garantovala všem rovný důchod a druhá by výrazněji zohlednila to, kolik peněz člověk na penze odvedl. Počítá s tím jedna z variant budoucí podoby českého penzijního systému, sdělili ve čtvrtek experti z důchodové komise.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Potůček z Odborné komise pro důchodovou reformu

Článek

"Diskutujeme o variantách prvního pilíře (veřejného důchodového systému), které by měly mít perspektivu, aby jinak orientovaná politická reprezentace neměla důvod systém měnit," řekl novinářům předseda komise Martin Potůček. Další varianty ale nepřiblížil. Uvedl jen, že komise pro své rozhodování nemá ještě všechny poznatky, takže pokrok je mírný.

Český důchodový systém se nyní skládá ze tří pilířů. První je takzvaný průběžný veřejný, do nějž putují odvody na penze. Druhý pilíř zavedla vláda Petra Nečase. Od loňska je možné část odvodů převést do vlastního spoření u fondů a přidat k tomu ještě částku ze svého. Vláda Bohuslava Sobotky už rozhodla o tom, že tuto možnost od ledna 2016 zruší. [celá zpráva] Třetí pilíř představuje dobrovolné spoření na stáří - dřívější penzijní připojištění.

Vlastní konta s odvody

Důchodová komise má navrhnout změny důchodového systému tak, aby byl dlouhodobě udržitelný a penze z něj zajistily důstojný život. "Průběžný systém je v zásadě nesmrtelný. Záleží jen na parametrech. Moderní společnosti jsou schopné ho financovat," řekl novinářům člen komise a bývalý premiér Vladimír Špidla, který se zabývá sociální problematikou a působí jako šéf premiérových poradců.

Podle něj by bylo vhodné, kdyby změny směřovaly k zavedení systému NDC, tedy systému s individuálními účty. Průběžný pilíř by zůstal, jen by v něm lidé měli svá konta s odvody. Podle toho, kolik by zaplatili na pojistném, by se jim vypočítal důchod. Systém by ale garantoval i minimální penzi osobám s nízkými výdělky a odvody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Špidla (ČSSD)

"Základní pilíř má smysl rozvíjet uvnitř. Není nutné vytvářet novou architekturu," míní Špidla.

Návrat k návrhu ČSSD

Také podle Jaroslava Vostatka z Vysoké školy finanční a správní by se první pilíř dal rozdělit na dva. Už nyní se totiž penze skládá z pevné částky a z procentní výměry. Pevný díl mají všichni stejný, činí 2340 korun. Procentní část se vypočítává podle odvodů a odpracované doby.

"Pokud by stávající vláda nechtěla dělat žádnou zásadní revoluci, má k dispozici jednoduchou technickou revoluci. Dá se to udělat jednoduše v krátké době," uvedl Vostatek.

Systém NDC prosazovala ČSSD už před lety. V roce 2005 návrh posuzovala Bezděkova komise. Podle ní by byl systém plně ekvivalentní a výše penzí by odpovídala zaplacenému pojistnému na účtu. Aby byl ale udržitelný, poměr důchodů k hrubé mzdě by postupně klesal. Teď se penze rovná zhruba dvěma pětinám mzdy.

Zástupci opozičních pravicových stran už dřív mluvili o obavách, aby výsledky komise neodpovídaly jen představám ČSSD. Například na přípravách rušení druhého pilíře se odmítli politici a experti ODS či TOP 09 podílet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám