Hlavní obsah

Provozní zisk Škody Auto vzrostl o třetinu na téměř 41 miliard

• Aktualizováno

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v loňském roce vzrostl o 34,6 procenta na 1,6 miliardy eur (40,7 miliardy korun). Oznámil to v úterý mateřský koncern Volkswagen. Tržby se zvýšily o 20,8 procenta na 16,6 miliardy eur (422 miliard korun).

Foto: Škoda Auto

Výroba Škody Kodiaq v Rusku

Článek

Vedení Volkswagenu při představení výsledků koncernu v německém Wolfsburgu v případě značky Škoda vyzdvihlo nástup SUV modelů, konkrétně přestavení nového SUV Karoq a rostoucí prodeje prvního velkého SUV Kodiaq.

Škoda Auto již dříve uvedla, že loni dodala svým zákazníkům rekordní 1,2 miliónu aut, což je o 6,6 procenta více než v roce 2016. Dodávky tak překročily miliónovou hranici již počtvrté v řadě.

Škoda Auto ve třech výrobních závodech v Česku zaměstnává zhruba 30 000 lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery.

Spor s odbory

Předseda představenstva Škody Bernhard Maier minulý týden uvedl, že automobilka plánuje vytvořit v Mladé Boleslavi kolem 3000 nových pracovních míst, pokud se dohodne s odboráři na zavedení 18směnného provozu. Odbory ale s prací o sobotách nesouhlasí s ohledem na soukromý život zaměstnanců.

Do konce roku 2020 chce Škoda uvést 19 nových modelů, mezi nimi bude pět aut na elektrický pohon. Jádro výroby technologií pro elektromobily bude podle Maiera v České republice.

Koncern Volkswagen loni dodal celkem 10 777 miliónu aut. Mezi dvanáct značek koncernu patří vedle kmenové značky VW a Škoda Auto také například Seat, Audi, Bentley nebo Porsche. Koncern vyrábí i nákladní vozy Scania a MAN.

Reklama

Související články

Škoda chce vyrábět i v sobotu

Až dva milióny nových vozů by v budoucnu mělo každoročně nést logo Škoda Auto. To by znamenalo zvýšení výroby o 800 tisíc aut. Část z těchto nových aut by se...

Výběr článků

Načítám