Hlavní obsah

Protitemelínské sdružení zažalovalo ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Odpůrci Temelína stupňují tlak. Občanské sdružení "V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín" podalo v pondělí žalobu na ČEZ pro údajné porušení atomového zákona, neboť podle nich v elektrárně není dostatečně zajištěna jaderná bezpečnost. Rakouští odpůrci Temelína navíc na středu 28. března ohlásili další blokády pěti hraničních přechodů s Českem.

Článek

Sdružení chtělo původně žalobu odeslat již v pátek, k dokumentu se ale připojil i majitel pozemku, který sousedí s elektrárnou. Organizace proto musela stížnost upravit a odeslala ji až v pondělí.

Žaloba se opírá o znění atomového zákona, v němž se mluví o upřednostnění bezpečnosti jaderných zařízení před vlastním provozem. Aktivisté argumentují i výsledky testů, při nichž se neustále zvyšuje počet vadných klastrů, tedy řídicích tyčí, jež ovládají štěpnou reakci. Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který by měl nad elektrárnou dohlížet, pak podle nich toto riziko bagatelizuje.

Sdružení zároveň podalo návrh na předběžné opatření na zastavení prvního bloku elektrárny. Vše nyní prověří Obvodní soud pro Prahu 4. Podle správních lhůt má sedm dní od doručení návrhu, aby rozhodl, zda požadavku sdružení vyhoví, a předběžným opatřením tak znemožní provoz Temelína.

ČEZ: Všechny zákony dodržujeme

ČEZ podle mluvčího temelínské elektrárny Milana Nebesáře počká na prošetření celé záležitosti a rozhodnutí soudu. Proti porušení zákona se ohradil, společnost všechny zákony dodržuje, uvedl mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám