Hlavní obsah

Proti tajným hernám má vyrazit protihazardní Kobra

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Ministerstvo financí po dobrých zkušenostech s tzv. daňovou Kobrou, kde spojili síly kriminalisté, celníci a lidé z finanční správy, zvažuje nasadit i protihazardní Kobru. Tajné herny po celé zemi totiž zaplavují nelegální automaty typu kvízomat či slevostroj.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Navrhujeme, aby se složky veřejné moci, tedy finanční správa, celní správa, policie, státní zastupitelství a ministerstvo financí, daly konečně dohromady a vytvořila se jakási protihazardní Kobra,“ řekl Právu náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Je přesvědčen, že organizovaný zločin, který podle něj přišel s konstrukcí kvízomatu, lze stíhat podle současných zákonů. Jen loni finanční orgány odhalily téměř 600 kvízomatů. Odhady míří ale až k tisícovce.

Ve zprávě, kterou předkládá na pondělní schůzi vlády premiér a šéf rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Bohuslav Sobotka (ČSSD) a kterou má Právo k dispozici, se mluví o „dosud neuspokojivém stavu řešení nelegální nabídky těchto nepovolených hazardních her“.

Zadržet přístroj i uzavřít klub

Nástrojem k potírání nelegálních her by mohlo být podle tohoto dokumentu pro vládu právo vstoupit do míst, kde jsou hry provozovány, zadržet nelegální herní zařízení, pravomoc uzavřít provozovnu či rovnou uložit zákaz činnosti.

Mnohé obce nyní častěji vyhláškou zakazují hazard na svém území. V důsledku toho se však rozmohly tajné herny maskované jako kluby provozované spolky pro své členy a v nich začaly jako houby po dešti přibývat právě kvízomaty, které podle hazardních firem nepodléhají regulaci.

Kvůli tomu, jak proti kvízomatům účinně zasáhnout, se dostali nyní do sporu vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a Babišovo ministerstvo financí.

Vobořil by šel cestou rychlé novelizace dosavadního zákona, která by ještě letos přidala pravomoci orgánům státního dozoru, tedy ministerstvu financí a finanční správě, krajům i obcím. Nový zákon by měl totiž platit až od 1. ledna 2017 a do té doby by podle Vobořila zemi mohly zaplavit další stovky kvízomatů.

„Nabízeli jsme podobnou cestu jako v roce 2011, když jsme kvůli novým drogám za tři měsíce měli podpis prezidenta k zákonu, který umožňoval zákaz 33 nových syntetických látek. Ministerstvo financí toto vidí jako komplikované,“ řekl Právu Vobořil.

Zákony jsou, jen je využít

Podle náměstka Závodského je legislativa k potírání hazardu dostatečná, jen je třeba ji důsledně využívat. Aktivněji by měly postupovat orgány činné v trestním řízení, kterým finanční kontroly postupují výsledky svých kontrol.

„Pokud by se měla schvalovat nějaká novela, tak by tu byl listopad a správní řízení, která by podle ní byla možná zahajována, by se do ledna 2017 nedokončila. Proto by se do nich nikdo ani nehrnul. Takže by novela byla k ničemu,“ řekl Právu Závodský.

Kvízomaty i slevomaty slouží podle ministerstva financí k obcházení loterijního zákona. Jejich princip je podobný: hráč má zodpovědět v rámci hry „vědomostní“ otázku.

Například: Byl Galileo Galilei italský astronom? Pak už hra pokračuje jako na běžném herním automatu. Podle Závodského neobstojí argument provozovatelů, že jde jen o vědomostní soutěž, nikoliv o hazard.

„Je to hazard, protože mezi vkladem a případnou výhrou rozhoduje náhoda. Takže to musí být podřízeno našemu loterijnímu zákonu,“ tvrdí náměstek s tím, že v tom udělala paseku zpráva Elektrotechnického výzkumného ústavu.

„I když se nyní ústav brání, že se vyjadřoval jen ke konkrétní věci, v jeho zprávě je natvrdo řečeno, že kvízomaty nespadají pod režim loterijního zákona.“ S touto zprávou se nyní provozovatelé kvízomatů ohánějí při správních a trestních řízeních.

Například společnost Vindaron Pro, které byla udělena loni pokuta 9,75 miliónu korun za 115 odhalených kvízomatů ve 47 provozovnách, podala žalobu ke správnímu soudu o přezkoumání rozhodnutí o pokutě.

Soud, jak sdělil Právu Závodský, vydal zatím předběžné opatření, podle kterého se má vymáhání likvidační pokuty pozastavit až do doby meritorního rozhodnutí soudu. To bude podle Závodského precedentní rozhodnutí pro další případy. Jak dodal, finanční orgány uložily již tři téměř desetimiliónové pokuty a probíhá řada dalších správních řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám