Hlavní obsah

Proti chystáné reformě cukru nemá výhrady jen ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Návrh Evropské komise na radikální reformu cukerného režimu, který je pro ČR velmi nevýhodný, se nelíbí ani jiným zemím EU. Pokud by unie reformu přijala v navržené podobě, znamenalo by to, že se sníží výrobní kvóty na cukr pro některé země EU. Místo vývozců cukru by se z nich stali dovozci. Právě to se týká i ČR.

Foto: Ludmila Brousilová

Fotografie ze křtu knihy pro děti Školačka Kristýnka

Článek

Reformu v pondělí v Bruselu na setkání ministrů zemědělství unie kritizoval český šéf tohoto resortu Jaroslav Palas.

"Reforma je velmi neobjektivní, poškozuje nové členské země," řekl Palas s tím, že pozitivní ohlasy na návrh komisaře pro zemědělství Franze Fischlera neslyšel. "Jistě, z úst všech zaznělo, že jistá reforma je nezbytná, ale tato forma evidentně přijata nebyla," dodal.

Reforma kromě Česka poškozuje i Polsko a Slovensko. Výhrady ale zazněly od téměř všech zemí pětadvacítky. V nynější podobě návrh podpořilo pouze Dánsko, Švédsko, Británie a částečně Německo.

Odbytiště přebytků

Jádrem reformy, kterou EK navrhla minulý týden, je snížení zaručených výkupních cen cukru o více než 30 procent a výkupních cen cukrové řepy skoro o 40 procent v rámci vnitřního trhu EU.

Postupně se mají snižovat i výrobní a vývozní kvóty, které se jednotlivým členským státům přidělují. Postupně klesnou na 14,6 ze 17,4 miliónů tun. Česku by se o 16 procent snížili kvóty jak pro vývoz, tak pro domácí výrobu. Právě tato součást návrhu Palasovi nejvíce vadí, protože by znamenala pokles dotované výroby v ČR o 72 tisíc tun.

Podle ministra by pak země musela dovážet cukr z Německa, Francie, Nizozemska, Dánska, Rakouska a Belgie, tedy zemí, kterým by se kvóty neupravovaly. Nové země by se tak staly odbytištěm jejich přebytků. Návrh podle Palase dělá z nových zemí EU konkurenceneschopného outsidera.

Výroba izoglukózy

Česko trvá na tom, aby kvóta pro domácí spotřebu zůstala nedotčena. Stejně tak odmítá záměr posílit kvóty pro výrobu izoglukózy (umělé sladidlo z kukuřice). Jejich zvýšení má státům, které reforma postihne, ztráty z cukrové řepy vynahradit. Čeští farmáři ale, na rozdíl od okolních zemí, izoglukózu z kukuřice nevyrábí.

Komisař pro zemědělství Fischler reformu brání tím, že celá Evropa musí bojovat proti levné konkurenci ze světa. Reforma se zřejmě ještě bude měnit a přijata bude až příští rok.

Reklama

Související témata:

Související články

V Žabčicích se sešli milovníci dobrého vína

V Lidovém domě v Žabčicích se v sobotu 27. února koná 52. ročník Výstavy vín Žabčice. Sešlo se celkem 539 vzorků, z toho 375 bílého, 141 červeného a 23 rosé....

Výběr článků

Načítám