Hlavní obsah

Propad ekonomiky ve druhém čtvrtletí bude dvojciferný, čekají analytici

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhé dva týdny karantény v březnu stáhly českou ekonomiku do propadu. Větší část vypnutí ekonomiky připadla na druhé čtvrtletí, v němž proto ekonomové očekávají citelný, dvojciferný pokles hrubého domácího produktu (HDP).

Foto: Profimedia.cz

Ve druhém čtvrtletí dojde k dvojcifernému propadu HDP.

Článek

„Ačkoli restriktivní opatření proti šíření koronaviru postihla pouze dva poslední týdny března, zasáhla ekonomiku tak citelně, že stáhla celé první čtvrtletí do citelného poklesu,“ uvedl ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Propad ekonomiky v samotném březnu tak byl přes 10 procent a v posledních týdnech března pak byl až čtvrtinový. Vzhledem k tomu, že duben byl restrikcemi zasažen téměř celý a květen se vracel k normálu také relativně pomalu, je patrné, že pokles tuzemské ekonomiky v druhém čtvrtletí bude dvouciferný,“ dodal.

Česká ekonomika se propadla o něco méně, než se čekalo

Ekonomika

S tím souhlasí analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Dno přijde ve druhém čtvrtletí, kdy lze očekávat až dvouciferný pokles domácí ekonomiky,” sdělil Novinkám.

„Ve druhé polovině roku dojde k oživení domácí ekonomické aktivity, ale rychlý návrat produkce na předkoronavirové úrovně lze téměř s jistou vyloučit. Na předkoronavirové úrovně produkce se do konce letošního roku rozhodně nedostaneme,” dodal.

Podobně to vidí i analytik ČSOB Petr Dufek. „První čtvrtletí bylo zatím jen startovní fází recese, která nabrala na síle až následně. Tragické výsledky průmyslu a obchodu zatím nejsou k dispozici ani za duben, avšak o dvouciferné propady v řádu dvacet a více procent nebylo nejspíš nouze,” domnívá se.

Švédská ekonomika ve čtvrtletí rostla

Ekonomika

„Postupné uvolňování restrikcí a ukončování dobrovolných odstávek v automobilovém průmyslu však postupně povede ke stabilizaci ekonomiky. Přesto nelze zatím hovořit o brzkém návratu k dřívějšímu normálu,” podotkl Dufek.

Podle Dufka ekonomice chybí nejen turisté, ale především nové zakázky. „Výsledky prvního čtvrtletí nám zatím nedávají důvod měnit náš letošní výhled desetiprocentního propadu ekonomiky. Rizikovým faktorem zůstává zahraniční poptávka a případný rychlý vzestup nezaměstnanosti, který by zasáhl do dalšího vývoje spotřeby i investic domácností,” uzavřel Dufek.

Reklama

Související články

Švédská ekonomika ve čtvrtletí rostla

Švédsko v pátek překvapilo informací, že jeho ekonomika v prvním čtvrtletí rostla. A to o 0,4 procenta meziročně a o 0,1 procenta mezičtvrtletně. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám