Hlavní obsah

Promopro najalo firmu, která neplatila za pronájem techniky a ještě ji nevrátila

Společnost NWDC, která inkasovala od firmy Promopro za technické zajišťování českého předsednictví 378 miliónů, z nichž 135 miliónů skončilo podezřele na termínovaných účtech v Rakousku a dalších 70 miliónů v lesnické firmě KOM-Forest CZ, neoprávněně nakládala s technickým zařízením společnosti Damovo v Kongresovém centru Praha (KCP) a musí jí za to zaplatit.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel společnosti Promopro Jaroslav Veselý

Článek

Svým mezitímním rozsudkem to minulý měsíc potvrdil Městský soud v Praze. Britská společnost Damovo, resp. její česká pobočka, se u něj již přes rok domáhá po NWDC zaplacení více než 17 miliónů korun – podle dobře informovaného zdroje Práva proto, že si NWDC bez souhlasu Damova přivlastnila a posléze využívala jeho hlasová a datová zařízení v KCP a dodnes mu je nevrátila zpět.

„Městský soud v Praze 23. března mezitímním rozsudkem rozhodl, že nárok žalobce na úhradu peněžitého ocenění komponent je po právu,“ řekla Právu mluvčí soudu Martina Lhotáková.

O výši škody bude ještě rozhodovat soud. „Žalobce komponenty v žalobě ocenil zhruba na 17,2 miliónu Kč. Pokud vrchní soud mezitímní rozsudek potvrdí, ocenění komponent pak bude předmětem znaleckého zkoumání, na jehož podkladě rozhodne Městský soud v Praze konečným rozsudkem,“ doplnila Lhotáková.

Předsednictví bylo jen pro vyvolené

Tím, že odstavila Damovo od jeho majetku, NWDC prakticky znemožnila tomuto, až do předsednictví výhradnímu poskytovateli telekomunikačních služeb v pražském kongresovém centru, aby se na technickém zajišťování našeho předsednictví EU před dvěma lety podílel.

Jednatel Damova Michal Svoboda, který v této funkci působí teprve od října 2010, se k rozsudku městského soudu nechtěl vyjádřit. S ohledem na probíhající obchodní spor ho pak nechtěl příliš komentovat ani majitel NWDC Vlastimil Maxa.

Právu pouze řekl, „že chování Damova v tuto chvíli neodpovídá úplně realitě“. „Každá strana na to má jiný názor. Jde o to, jak interpretují nějakou smlouvu oni a jak ji interpretujeme my,“ uvedl.

Finanční požadavky Damova označil Maxa za „nesmyslné“. „Nemůžeme tyto částky akceptovat a ani na ně nemáme a nemůžeme je tak zaplatit,“ dodal šéf NWDC s tím, že do skončení soudního sporu se nechce k celé věci více vyjadřovat.

Žaloba Damova proti firmě NWDC, která byla před předsednictvím jeho subdodavatelem, naznačuje podivné praktiky za českého předsednictví. Kuriózní na tom je skutečnost, že firma Promopro, která svěřila většinu megazakázky na technické zajištění předsednictví právě NWDC, byla lidmi tehdejšího vicepremiéra Alexandra Vondry (ODS) vydávána za tak exkluzívního dodavatele této techniky, že nebylo možné vypsat veřejnou soutěž.

Jak se ale nyní ukazuje, exkluzívním telekomunikačním vybavením nedisponovalo nejen Promopro, ale ani NWDC.

Zakázku pro Promopro má šetřit i NKÚ

Maxa již dříve prohlásil, že NWDC platila firmě Deeside Service Solutions, na jejíž rakouský účet poslala celkem 135 miliónů, za zajištění telefonního systému a datových prvků – tedy přesně za služby, které dříve dodávalo v KCP Damovo a jsou nyní předmětem jeho žaloby vůči NWDC. „Firma Deeside Service Solutions se při instalacích těchto zařízení vůbec v KCP nevyskytovala,“ upozornil zdroj Práva.

Finančními toky souvisejícími se zakázkami z doby českého předsednictví EU se zřejmě bude zabývat Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Sněmovní petiční výbor ho včera vyzval, aby kvůli kauze podezřelé obří zakázky pro firmu Promopro, která větší část přepustila právě NWDC, prověřil hospodaření úřadu vlády. Případem audiovizuální megazakázky se již zabývá antimonopolní úřad a policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám