Hlavní obsah

Prodeje aut v Česku lámou rekordy, za půl roku dosahují téměř 133 tisíc

• Aktualizováno

Prodej nových osobních aut v Česku v prvním pololetí vzrostl o 17 procent na rekordních 132 778 vozů. Přes 74 procent koupily firmy. První je značka Škoda, která zvýšila odbyt o 19,5 procenta na 43 658 vozů a získala téměř 33procentní podíl trhu. Oznámil to ve čtvrtek Svaz dovozců automobilů (SDA).

Foto: Škoda Auto

Nejprodávanějším modelem je beze změny Škoda Octavia.

Článek

Za Škodou Auto skončil Volkswagen s růstem o dvě procenta na 12 928 vozů. Třetí Hyundai zvýšil počet prodaných aut o 17 procent na 10 462 vozidel. Na dalších místech skončily Ford, Dacia a Renault.

„Škoda Octavia zůstává s přehledem nejprodávanějším vozem v Česku, a tedy i nejprodávanějším mladoboleslavským modelem, pro který se za šest měsíců rozhodlo celkem 15 376 českých motoristů,“ řekl šéf prodeje automobilky Luboš Vlček. Upřesnil, že nejoblíbenější barvou zůstává bílá, následovaná černou a stříbrnou.

„Hledíme s očekáváním také k uvedení našeho prvního velkého SUV Škoda Kodiaq na český trh,“ dodal. [celá zpráva]

Dalšími nejprodávanějšími modely jsou Škody Octavia, Fabia, Superb a Rapid následované Hyundai i30.

Téměř 54 procent aut mělo benzínový agregát a přes 43 procent tvořily diesely. Nejprodávanější kategorií je nižší střední třída s podílem 21 procent, následují malé vozy s pětinovým podílem a SUV a terénní auta s 19 procenty.

Registrace dovážených ojetých osobních aut letos vzrostly o osm procent na 81 860 vozů. Podíl vozidel starších deseti let činí více než 50 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám