Hlavní obsah

Prodej ojetin v Česku loni stoupl o desetinu

V Česku se loni prodalo 620 tisíc ojetých osobních aut, což představuje meziroční nárůst o deset procent. Jejich hodnota stoupla z necelých 90 miliard korun na více než 127 miliard korun. Uvedla to ve středu společnost Cebia, která se zabývá ověřováním původu vozidel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Autobazary loni prodaly 220 tisíc ojetých aut

Článek

Podíl individuálně dovážených aut ze zahraničí tvořil 19 procent, 81 procent bylo od tuzemských prodejců. Individuálně bylo vloni dovezeno a zaregistrováno 120 408 ojetých vozidel, což znamená pokles proti roku 2013 o 4,5 procenta. Tuzemský prodej ojetin se naopak zvýšil o 15 procent na téměř půl miliónu.

Celkem 330 tisíc vozů prodaly soukromé osoby a 290 tisíc ojetin připadlo na prodejce. Z toho 220 tisíc prodaly autobazary, 52 572 ojetých vozidel pak prodali dealeři v rámci importérských certifikovaných programů a zbytek leasingové a splátkové společnosti.

Čtvrtina jsou škodovky

Více než třetinu prodejů tvořily vozy s cenou do 100 tisíc korun. Průměrná cena ojetiny byla loni 205 tisíc. Nejprodávanější byly vozy stáří pět až šest let s celkovým podílem 27 procent. Vozy nad 12 let tvořily 18 procent.

Nejprodávanější byla značka Škoda se čtvrtinovým podílem, i když postupně ztrácí. Následuje Volkswagen, dále Ford a Hyundai, kterému podíl výrazně vzrostl.

Nejoblíbenějším modelem byla Škoda Octavia před fabií. Třetí příčka patří Volkswagenu Golf. Poptávka po ojetých octaviích je tak vysoká, že ji prodejci uspokojují i pomocí dovozů ze zahraničí, kde má Škoda podíl 20 procent. Nejoblíbenější barvy byly modrá a bílá.

Ještě výrazněji – o 16,7 procenta – rostl loni v Česku prodej nových osobních aut. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Auta se v USA prodávají nejlépe za osm let

Americký trh nových automobilů loni vzrostl o 5,9 procenta na 16,5 miliónu vozů a dosáhl maxima od roku 2006. Úspěšný rok podtrhl prosincový meziroční vzestup...

Výběr článků

Načítám