Hlavní obsah

Prodej cigaret přes zdražování neklesá

Právo, Jiří Novotný

Prodej cigaret v Česku přes zdražování neklesá, právě naopak. Zatímco v roce 2004 se jich prodalo celkem 22,7 miliardy kusů, loni už 23,5 miliardy. Vývoj v naší republice je tak odlišný od většiny ostatních zemí Evropské unie, kde má spotřeba tabákových výrobků už léta klesající trend.

Článek

"Zatímco v západoevropských zemích se kuřáci většinou drží své oblíbené značky, u nás se spíše dívají na to, kolik která značka stojí. Na to výrobci loni reagovali snižováním své marže, aby nemuseli do konečné ceny promítnout celý růst spotřební daně. Navíc se v posledních dvou letech na českém tabákovém trhu objevila řada nových levných značek, z nichž si mohou kuřáci vybrat," řekla ve středu generální ředitelka společnosti JT International pro ČR a SR Ilona Doležalová.

Na otázku Práva, zda se tento trend udrží i letos, když se spotřební daň od 1. dubna opět zvedla, což by mohlo po doprodání zásob se starými kolky cigarety zdražit až o sedm korun na krabičku, odpověděla: "Myslím, že už to povede k poklesu prodeje cigaret." Podobný názor má i jednatel společnosti Imperial Tobacco ČR Kamil Provazník. "Zvláště u levnějších cigaret je již marže minimální.

Letošní zvýšení spotřební daně se proto bude muset do nových cen promítnout téměř na doraz. Předpokládám, že cigarety po doprodání zásob podraží zhruba o šest korun," řekl už dříve Právu. Například marlbora by se tak na podzim mohly prodávat už za 66 Kč, camelky za 64 Kč a westky za 54 Kč. Stále ale bude pro Rakušany či Němce výhodné zajet si je do ČR nakoupit do zásoby. Vždyť v Rakousku stojí například camelky v přepočtu 98 Kč a v Německu dokonce přes 110 Kč.

Cigarety kupují v ČR hodně cizinci

"Odhaduje se, že v ČR si cizinci kupují až dvacet procent všech prodávaných cigaret," uvedla Doležalová. Ještě prudčeji půjdou v ČR ceny tabákových výrobků nahoru v roce 2007. Ministerstvo financí (MF) zaslalo v rámci připomínkového řízení velkým výrobcům návrh novely zákona o spotřebních daních. Podle něj by od 1. ledna 2007 měla minimální daň na středně drahé cigarety činit už 32 procent z maloobchodní ceny plus 85 haléřů za kus, nejméně však 1,75 Kč za jednu cigaretu. Nyní je tato daň 24 procent.

Levné cigarety jsou zase zatíženy minimální sazbou, která má v roce 2007 proti dnešku stoupnout o 0,62 Kč za kus a 12,40 Kč za krabičku, tedy až o 55 procent.

Pokud návrh MF schválí vláda i parlament, zvedne se v příštím roce cena středně drahých cigaret, jako jsou marlbora, sparty, camelky či westky, proti dnešním cenám až o 21 korun.

Anketa

Omezíte kouření, když budou dražší cigarety?
Ne, budu kouřit stejně
31,7 %
Ano, trochu kouření omezím
11,6 %
Pokusím se přestat
10,8 %
Nekouřím
45,9 %
Celkem hlasovalo 379 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci schválili razantní zdražení cigaret

Sněmovna v pátek schválila novelu spotřebního zákona. V jejím rámci uzákonila zvýšení minimální daně na cigaretu, což je jedna ze dvou složek zdanění cigaret....

Cigarety už začaly být dražší

Vyšší spotřební daň na tabákové výrobky, která nabyla účinnosti letos 1. července, měla v ČR zdražit cigarety až o šest korun. Kuřáci ale zdražení začínají...

Výběr článků

Načítám