Hlavní obsah

Prodej aut v Česku stoupl o 13 procent, experti čekají rekordní rok

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej nových osobních aut letos do konce září meziročně vzrostl o 13 procenta na 192 714 vozů. Nejprodávanějším modelem zůstává Škoda Octavia. Analytici čekají za celý rok rekordní prodeje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejprodávanější značky aut

Článek

Nejprodávanější značka Škoda vzrostla o 11 procent na 61 091 vozů, následuje Volkswagen s růstem o sedm procent na 19 450 prodaných aut. Třetí značka, Hyundai, rostla podobným tempem na 15 391 prodaných vozů. Informoval o tom ve středu Svaz dovozců automobilů.

Poptávku po nových autech táhnou firmy, které koupily přes 71 procent všech nových vozů. „Celkově letos očekáváme meziroční růst registrací osobních aut v Česku o 10 až 15 procent. Blížíme se tak dalšímu rekordnímu roku,” řekl expert na automobilový průmysl Vojtěch Opleštil z poradenské firmy PwC ČR.

Nejvíce se prodávají vozy nižší střední třídy, které mají pětinový podíl. Stejně tak malé vozy a SUV jsou v těsném závěsu na třetím místě. Nejprodávanější provedení karoserie je kombi.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejprodávanější modely aut

Mezi modely je největší zájem o Škodu Octavii, následuje Škoda Fabia, Rapid a Superb. Na pátém místě je Hyundai i30 a šestý Volkswagen Golf. Z barev je nejoblíbenější bílá, následuje šedá, modrá a červená.

„Ekonomika roste, firmám a domácnostem se zvyšují příjmy, a pokud by se na některé modely aut nemuselo tak dlouho čekat, registrace by rostly pravděpodobně ještě rychleji,” dodal Opleštil.

Reklama

Výběr článků

Načítám