Hlavní obsah

Prodej akcií ČSA Travel Servisu prověří EU i další země

Aktualizováno

Prodejem části akcií Českých aerolinií soukromému dopravci Travel Service se budou zabývat Evropská komise a antimonopolní úřady v Izraeli, na Ukrajině a v Rusku. Žádost o posouzení dopadu majetkového propojení obou dopravců na trhy v jednotlivých zemích ČSA v současnosti zpracovávají.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jestli úřady vstup Travel Service do tuzemského národního dopravce posvětí, by mohlo být známo nejdříve na podzim. Řekla to mluvčí Českého Aeroholdingu Michaela Lagronová.

Dohodu o nákupu 34 procent akcií v Českých aeroliniích oznámili oba tuzemští dopravci začátkem loňského prosince. Travel Service tehdy využil opce jihokorejského dopravce Korean Air, který v ČSA od dubna loňského roku drží v ČSA 44procentní podíl.

Součástí dohody, kterou schválil kabinet Petra Nečase, tehdy bylo i předkupní právo na zbylé akcie, které v ČSA drží státní Český Aeroholding.

Veškeré potřebné dokumenty pro převod akcií jsou podepsány, zbývá podat jen žádost o posouzení jednotlivým antimonopolním úřadům, uvedla Lagronová. Tyto žádosti Aeroholding úřadům rozešle v řádu týdnů.

Posvěcení antimonopolních úřadů vyžaduje transakce ve všech zemích, kde podnikají všichni tři dopravci a kde teoreticky může hrozit, že by spojením mohl být narušen trh.

ČSA dál zeštíhlují

Původních 44 procent akcií ČSA získal Korean Air za necelých 70 miliónů korun. I zbylých 34procent nakupoval dopravce podle stejného klíče, a státnímu Aeroholdingu tak za ně zaplatí další zhruba dva milióny eur (55 miliónů korun).

Českému Aeroholdingu v ČSA po dokončení transakce zůstane asi dvacetiprocentní podíl (19,74 procenta), 44 procent má korejský dopravce, 34 procent získá Travel Service a zbylá 2,26 procenta drží Česká pojišťovna.

Nalezení strategického partnera pro České aerolinie mělo být závěrečnou fází ozdravného procesu ztrátového dopravce, který v posledních třech letech omezoval linky, zeštíhloval letadlové kapacity a propouštěl.

Omezování kapacity oznámil dopravce i na letošní letní letový řád, ve kterém by se měla přepravní kapacita meziročně snížit o 12 procent. ČSA oznámily například postupné zrušení letů do Ženevy, kvůli bezpečnostní situaci na Ukrajině neobnovily letní pravidelnou linku do Oděsy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám