Hlavní obsah

Prodala se zatím jedna porcelánka, lidem v dalších hrozí propuštění

Právo, Rudolf Voleman, Martin Polák
Chodov

Oči pro pláč zřejmě zbudou zhruba devíti stovkám z celkové tisícovky zaměstnanců Karlovarského porcelánu a. s. (KP), kteří nepracují v manufaktuře na výrobu růžového porcelánu v Chodově na Sokolovsku. Právě tento podnik s asi stovkou lidí byl totiž ze čtyř hlavních výrobních částí KP ve středu jako jediný prodán v rámci insolvenčního řízení.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Thun studio u Karlových Varů se zatím nepodařilo prodat.

Článek

Závody v Nové Roli na Karlovarsku, Klášterci nad Ohří v Ústeckém kraji a Thun studio u Karlových Varů musí na rozhodnutí věřitelských bank o způsobu prodeje počkat až do pondělí 23. března. Zaměstnanci KP jsou přitom ve výpovědní době, která jim končí na konci března. Naděje, že noví vlastníci závodů KP navážou kontinuálně na výrobu podniku, se začínají rozplývat. Lidé zřejmě skončí na úřadech práce.

"Věřitelský výbor odsouhlasil pouze prodej závodu v Chodově,“ uvedl insolvenční správce Tomáš Čermín. "Nebudu prozrazovat, komu byl podnik prodán ani za jakou částku. Nejpozději ve čtvrtek v poledne to bude ostatně viset na internetovém insolvenčním rejstříku,“ dodal Čermín, podle kterého o prodeji ostatních podniků věřitelské banky rozhodnou v pondělí 23. března. Přitom původně mělo rozhodnutí padnout už toto pondělí 16. března, odkud se termín poprvé přesouval na středu 18. března.

Výroba hned pokračovat nebude, i kdyby se pobočky prodaly

"Nedostal jsem od věřitelského výboru pokyn, abych některou z nabídek odmítl,“ pokračoval Čermín, který nechtěl spekulovat o tom, zda se v pondělí 23. března rozhodnou banky prodat všechny ostatní závody KP nebo pouze jejich část. "Rozhodně bychom se měli posunout kousek dál,“ dodal a přitom připustil, že kontinuální výroba se ve všech podnicích KP nepodaří kvůli odkladům zpeněžení jeho závodů zachovat.

"Já si myslím, že ze dne na den nebude možné podniky jen tak předat a zachovat přitom výrobu. Určitě tam vznikne nějaké meziobdobí. My se ale budeme snažit, aby to meziobdobí bylo co nejkratší,“ uvedl Čermín.

"Jsme z toho zklamaní,“ komentovala šéfka odborů v novorolské porcelánce Marcela Dubová. "K poslednímu březnu máme výpovědi a nevíme, co bude dál. Nikdo nám zatím oficiálně neřekl, že se nebude kontinuálně vyrábět,“ dodala Dubová. Podle generálního ředitele KP Vlastimila Argmana dostal věřitelský výbor zaměstnance v neprodaných porcelánkách do složité situace. "Odložení prodejů je to nejhorší, co se mohlo stát. Zase to odnesou obyčejní lidé. Je to taková hra pražských bankéřů s kravatami,“ hodnotil Argman.

Úřad práce se připravuje

Podle ředitele karlovarského úřadu práce (ÚP) Kamila Řezníčka bude důležité, zda se prodeje porcelánek uskuteční se zaměstnanci, nebo bez nich. "I kdyby se závody prodaly s nimi, tak nevím, zda-li je možné do konce března stihnout přepsat všechny pracovní smlouvy,“ vysvětloval své obavy Řezníček. "Zřejmě všichni zaměstnanci skončí minimálně na jeden dva týdny v naší evidenci. Byli by sami proti sobě, kdyby to nechtěli, protože my za ně takto zaplatíme sociální pojištění,“ uvedl Řezníček.

Radost snad mají jen v Chodově. "Jsme samozřejmě rádi, je to důvod k oslavě,“ řekla Právu Jaroslava Pešťálová, šéfka odborářů v chodovské manufaktuře. "Věřili jsme do poslední chvíle, že se chodovský růžový porcelán chytí,“ poznamenala. "Držíme palce naši kolegům v ostatních závodech, víme, jaké to je, navíc řadu z nich známe. Přejeme jim, aby to příští týden vyšlo,“ poznamenala Pešťálová.

"Přejeme Chodovu, že našel svého vlastníka, ale teď bychom chtěli, aby se to týkalo také nás v Nové Roli a v dalších podnicích KP,“ řekla Dubová.

Nadějí pro zaměstnance KP je podle Řezníčka zpětná výplata mezd, která by měla vyplynout ze změn v insolvenčním zákoně, které by měly začít platit do konce dubna. "Pak by měli lidé z porcelánek dostat zpětně mzdy od prosince do března,“ uvedl Řezníček s tím, že Ministerstvo práce a sociálních věcí navíc poskytne 30 miliónů korun sklářským odborům na pomoci v nouzi. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám