Hlavní obsah

Problémy s platbou za dodaný ruský plyn Ukrajina popírá

Kyjev

Předsedkyně ukrajinské vlády Julija Tymošenková v sobotu popřela zprávy vedení ruského Gazpromu, podle nichž Ukrajina čelí problémům s platbami za prosincové dodávky ruského zemního plynu.

Článek

Ředitel Gazpromu Alexej Miller v pátek označil situaci s prosincovými ukrajinskými platbami za "velmi znepokojivou". V polovině měsíce podle něj Ukrajina snižovala odběry plynu, což prý její vážné problémy s platbami potvrzuje.

Tymošenková dnes na tiskové konferenci ve středoukrajinském městě Kaniv varovné hlasy z ruské strany odmítla. Podobná prohlášení podle ukrajinské premiérky zaznívají před koncem každého měsíce už přinejmenším po dobu jednoho roku.

Kvůli svátkům odklad plateb

Společnost Gazprom a její ukrajinský partner Naftogaz se v tomto týdnu dohodly na tom, že vzhledem k novoročním svátkům odloží splatnost ukrajinských prosincových plateb ze sedmého na jedenáctý leden.

Výše prosincové splátky se podle agentury ITAR-TASS odhaduje na zhruba 800 milionů dolarů (zhruba 14,7 miliardy Kč), ale vzhledem k obdobím silných mrazů může přesáhnout jednu miliardu.

Krize na začátku roku

Neshody Moskvy a Kyjeva kolem plateb a cen zastavily na začátku letošního roku cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska.

Kvůli sporům se ocitly na vrcholu zimy bez tepla miliony evropských domácností. Narušení dodávek plynu způsobilo újmu rovněž evropskému průmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám