Hlavní obsah

Problémové Řecko se opět ozvalo, stále stahuje kurz eura

Novinky, toh

Jednotná evropská měna pokračuje v oslabování. Podle BBC euro kleslo vůči dolaru na nejnižší hodnotu za posledních deset měsíců. Za otřesy na měnové trhu stojí opět zadlužené Řecko.

Článek

Stále nedořešené problémy Řecka trápí celou unii. Země má veřejný dluh ve výši 300 miliard eur, tedy více než 7,7 biliónu korun. Schopnost Řecka splácet dluhy již dlouhodobě znervózňuje investory, kteří se tak od eurozóny odvracejí.

Kvůli dlouho neřešeným fiskálním potížím země oslabuje společnou měnu euro. To se během pondělního obchodování dostalo na úroveň 1,3436 EUR/USD, což byl nejhorší výsledek od května loňského roku.

Měna si však zřejmě ještě nesáhla na dno. Pomoc od Evropské unie je zatím nejistá, navíc se objevují pochybnosti nad stavem veřejných financí dalších zemí, konkrétně Portugalska či Španělska.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

Předseda Evropské komise Jose Manuel Barroso v tomto ohledu sdělil rakouským novinám Kurier, že je zapotřebí, aby vlády jednotlivých členských zemí byly více disciplinované v otázce veřejných financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám