Hlavní obsah

Problémová dubajská firma Nakheel prodělala v pololetí 3,6 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závazky problémové dubajské společnosti Nakheel za první pololetí vzrostly o sedm procent a její ztráta přesáhla 3,6 miliardy dolarů. Stavitel obydlených ostrovů ve tvaru palmových listů uvedl, že odepisoval účetní hodnotu pozemků a některých rozestavěných realit, a opět tím znepokojil finanční trhy. Zpráva tak přebila ujišťování představitelů zemí v Perském zálivu, že je ekonomika regionu v pořádku.

Článek

Dubajská sága znepokojuje finanční trhy od 25. listopadu. Tehdy emirát překvapil finanční svět tím, že bude požadovat odklad splátek dluhů konglomerátu Dubai World a že rozsáhlou státní skupinu restrukturalizuje. Dubai World staví a spravuje řadu projektů od přístavů po luxusní byty a je mateřskou firmou podniku Nakheel.

Podle informovaných zdrojů požaduje část věřitelů společnosti Nakheel, aby firma k datu splatnosti vrátila celých 3,5 miliardy dolarů, které si půjčila. Splatnost půjčky je příští týden, Nakheel se ale chtěla dohodnout na odkladu splátek.

Vláda Dubaje se přitom snaží uchránit rentabilní firmy patřící do konglomerátu před restrukturalizací. Dluhopisy Dubai World a další firmy napojené na vládu mezitím dostaly horší ratingy a investoři se obávají, že státní pomoc nepřijde. Bankovní zdroj obeznámený s jednáními mezi Dubai World a jejími věřiteli uvedl, že firma jim návrh změn ještě nepředložila.

Dubajský akciový index dnes klesl o 5,9 procenta a je nejníže za 32 týdnů. Všechny stavební a realitní společnosti na burze v Dubaji se dnes propadly o povolený denní limit, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám