Hlavní obsah

Přísnější kontroly na letištích: Skenovat se bude dětská strava i léky

– Praha
Novinky, pit

Přísnější podmínky kontrol z bezpečnostních důvodů nastanou na všech letištích v rámci Evropské unie. Od pátku 31. ledna se totiž začne s povinnou kontrolou tekutin, aerosolů a gelů v zavazadlech, která si s sebou cestující berou na palubu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak vysvětlila mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí, změna spočívá v tom, že přepravovaná dětská strava a léky, ať v tekuté, či gelové formě, v objemu nad 100 mililitrů se budou kontrolovat bez výjimky pomocí speciálních skenerů.

Tato změna se týká i nákupů tekutin a gelů v tzv. duty free obchodech v zapečetěných baleních. Ty budou kontrolovány na skenerech v případě, že pocházejí z jiných letišť a cestující s nimi při přestupu prochází bezpečnostní kontrolou nebo pokud si je cestující pořídí na letišti v Praze, ale bezpečnostní kontrolou projde až po delší době od jejich nákupu.

„Toto nové nařízení není nijak výraznou změnou, i dříve bylo možné tyto tekutiny, gely či aerosoly přepravovat, jejich kontrola byla prováděna namátkově a v případě nejasností měl cestující možnost potvrdit jejich obsah ochutnáním,“ uvedl Petr Hloušek, ředitel pro bezpečnost Letiště Praha.

Pražské letiště si kvůli tomu pořídilo 18 stacionárních skenerů a dva mobilní za zhruba deset miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám