Hlavní obsah

Prisko převezme OKD do pololetí

Právo, Martin Procházka

Státní společnost Prisko převezme zdravou část černouhelné těžební společnosti OKD, společnost OKD Nástupnická, nejpozději do poloviny roku. Ve vedení zatím neplánuje velké personální změny a počítá s tím, že horníci z uzavíraných dolů Darkov a Lazy by mohli dostat novou práci.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

Článek

„Předpokládáme, že nejpozději do konce pololetí se za kupní cenu 80 miliónů korun staneme stoprocentním akcionářem OKD Nástupnická. Společnost OKD vloží zdravou část podniku do společnosti OKD Nástupnická se všemi licencemi a právy a předá ji společnosti Prisko,“ řekl Právu předseda představenstva Prisko Marian Klásek.

Šance pro horníky

Cestu k převzetí firmy otevřel minulý týden Vrchní soud v Olomouci, když potvrdil reorganizační plán firmy, schválený loni v létě. Podle Kláska je nyní převzetí OKD Nástupnická ze strany Priska jen technickou záležitostí.

OKD Nástupnická převezme po OKD vše kromě pohledávek za bývalými majiteli. „Zejména se jedná o ty, kde OKD žalovalo (někdejšího spolumajitele) Zdeňka Bakalu, a další věci, které bude řešit insolvenční správce,“ vysvětlil Klásek.

Podle reorganizačního plánu se letos chystá uzavření dolů Darkov a Lazy. Zaměstnanci pracující v těchto dolech by ale podle Kláska mohli rychle najít práci v jiných provozech firmy.

„Doly, jejichž uzavření je na řadě jako první, jsou v karvinské části, která sousedí s ostatními doly OKD, a tudíž je velmi jednoduché, aby zaměstnanci z těch¬to dolů přešli na jiné doly a pokračovali dál,“ řekl šéf Priska. Situace podle něho není tak komplikovaná jako v případě dolu Paskov, kdy bylo sice zaměstnancům nabídnuto, aby pokračovali v karvinských dolech, ale znamenalo by to pro ně dojíždění i 80 a více kilometrů denně do práce.

„U těchto dolů jsou další závody od sebe vzdáleny jen několik kilometrů. Z toho, jaký OKD nyní provádí nábor lidí a jaký má dnes nedostatek zaměstnanců, dokáži odhadnout, že práci tam může najít naprostá většina lidí z uzavíraných dolů,“ uvedl Klásek.

Čistka se nechystá

Ten zároveň doplnil, že Prisko je s prací současného managementu OKD spokojeno, takže nechystá velké změny ve vedení. „Nemyslím si, že budou dramatické, žádná noc dlouhých nožů nebude,“ poznamenal Klásek. Doplnil však, že je třeba, aby se stabilizovala dozorčí rada společnosti: „Ta tam dnes de facto není.“

Klásek by byl rád u toho. „Procesu se účastním od začátku, byl jsem u předkládání nabídek a určitě bych se ho rád účastnil dál,“ řekl.

Prisko, které je stoprocentně vlastněno ministerstvem financí, se do kontaktu s OKD dostalo v roce 2016, kdy s těžební firmou, která už tehdy byla v insolvenci, uzavřelo smlouvu o poskytnutí úvěru ve výši až 700 miliónů korun. Společnost v polovině srpna 2016 půjčila OKD 150 miliónů korun.

„Díky zlepšenému hospodaření už firma žádné peníze nečerpala a v listopadu 2017 všechny peníze vrátila,“ potvrdil Klásek.

Pět miliard na útlum těžby

OKD má pod vedením Priska za cíl do roku 2023 vydělat 4,9 miliardy korun na útlum těžby a odstupné pro propouštěné horníky.

„Náš plán při převzetí OKD byl, že zásoby, které jsou podle dostupných dat vytěžitelné do roku 2023, vygenerují dostatek prostředků, které umožní řízený útlum. Jeho náklady jsou vyčísleny na 4,9 miliardy korun. Předpokládáme, že ty peníze použijeme na technické uzavření dolů a likvidaci a na odstupné pro zaměstnance,“ prohlásil Klásek.

Je ovšem otázkou, jak se bude dál vyvíjet cena uhlí. Není tedy vyloučené ani prodloužení doby těžby, ani její zkrácení. „Stávající ekonomické výsledky nám nicméně dávají naději, že předpokládaného výnosu dosáhneme a prostředky na ukončení činnosti uspoříme,“ dodal Klásek.

Reklama

Výběr článků

Načítám