Hlavní obsah

Připravte si peněženky, reforma začíná už za pár dní

– PRAHA
Právo, hčk, vč

Rok 2003 se příští týden stane minulostí a obyvatele České republiky čekají podle ekonomu nejrazantnější změny od roku 1998. Od ledna totiž začíná reforma veřejných financí. To znamená vlnu zdražování a dalších kroků, které se dotknou peněženek lidí.

Foto: Luboš Sušila

Martin Vráblík při tréninku na Razule

Článek

"Půjde o nejrazantnější změny od roku 1998, kdy v postklausovském období Tošovského vláda připravila balíček, který znamenal poměrně výrazné zdražování," soudí Pavel Sobíšek, hlavní ekonom HVB. Podle jeho mínění jsou ale ve Špidlově balíčku i drobné systémové změny, takže nelze mluvit o pouhém holém zdražování.

Dražší internet i energie

Například o téměř 17 procent podraží telefonování z pevných linek, mobilů i připojení na internet. Řidičům zdraží benzín o 1,20 a nafta o 2,20 koruny za litr. Cena cigaret po doprodeji zásob se starými kolky se zvýší o zhruba čtyři koruny za krabičku. Půllitr tvrdého alkoholu, a to i z dovozu, podraží o osm korun. Za marodění bude už od ledna mnohem méně peněz než dosud. Živnostníci začnou odvádět vyšší minimální pojistné. Budou muset platit daně z příjmů, i když budou ve ztrátě či jejich zisk bude jen malý. Zcela nad rámec reformy se zvýší účty za energie. Například elektřina podraží od ledna pro domácnosti v průměru o 3,8 a plyn o zhruba 3 procenta.

Podnikatelé - až 100 tisíc jich skončí

Živnostníci jsou s kroky vlády nespokojeni. "Podnikatelé budou velmi krutě postiženi," tvrdí předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda. Podle něho kvůli zavedení minimální daně a zvýšení důchodového a zdravotního pojistného skončí 100 000 podnikatelů, kteří se přesunou do řad nezaměstnaných. Sobíšek s takovým názorem ale nesouhlasí. "Je to nepříjemná změna, ale ne fatální. Může mít dopad na toho, kdo si podnikáním přivydělává, ale u člověka, pro něhož je podnikání hlavní zdroj obživy, nepředstavuje zásadní změnu.

Co nás ještě čeká

  • Od ledna se snižuje daň z převodu nemovitostí z pěti na tři procenta. Novinkou je i to, že daň se bude dříve platit. Daň bude splatná ve lhůtě pro podání daňového přiznání, tedy do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad práva do katastru.
  • U smluv o stavebním spoření uzavřených v příštím roce se sníží státní příspěvek z maximálních 4500 na 3000 korun ročně. Spořit bude nutné místo pěti nově šest let.
  • Minimální mzda se od ledna zvýší o 500 korun ze současných 6200 na 6700 korun hrubého měsíčně.
  • K rodičovskému příspěvku ve výši 2552 korun měsíčně si budou moci od ledna rodiče přivydělávat neomezené množství peněz. Dosavadní omezení, které umožňovalo přivydělat si bez ztráty nároku na dávku jen 3480 korun, se ruší. Na rodičovský příspěvek má nárok ten rodič (matka nebo otec), který osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě do 4 let věku nebo do 7 let, je-li dítě dlouhodobě zdravotně postižené.
  • Na konci března skončí svou existenci bezcelní a bezdaňové obchody na silničních hraničních přechodech, tzv. duty free shopy. Jejich existenci kritizovala Evropská unie.

Ekonomové očekávají, že inflace se zvýší v lednu o 1,5 procenta. Roční míra inflace by se mohla pohybovat okolo tří procent. Za letošní rok bude přitom zhruba na nule. Opatření, která by lidem alespoň zčásti kompenzovala lednový cenový skok, mnoho nebude. Jen důchodcům se o jedno až dvě procenta zvednou penze a státní zaměstnanci dostanou na mzdy o 3,6 miliardy korun více. Jak se to projeví na jejich výplatním pásku, je ovšem druhá věc.

Co vše zdraží kvůli DPH

  • telefonování z pevných linek i mobilů, internet
  • služby realitních kanceláří
  • právní a účetní služby
  • daňové poradenství
  • zpracování dat
  • pronájem osobních aut
  • vodou ředitelné barvy a laky
  • bionafta a bioplyn
  • výrobky z recyklovaného papíru

pouze od 1. ledna (k dalšímu zvýšení DPH pak dojde od 1. května)

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda má za sebou první část reformy

Poslanci ve čtvrtek přehlasovali dvě veta prezidenta republiky a schválili novely zákonů o státní sociální podpoře a zdravotním pojištění. Vláda tak nakonec...

Výběr článků

Načítám