Hlavní obsah

Případů s neodvedenou DPH bylo v roce 2015 několik, říká finanční ředitel Pražské plynárenské Cízl

Právo, Martin Procházka

Po obchodech Pražské plynárenské (PP) s B&A Capital Trading úřady kvůli podezření na podvody s DPH prověřují i její smlouvu s firmou Synergy Corporate Solutions. PP na firmu podala žalobu a považuje se za poškozenou stranu. V rozhovoru pro Právo to řekl člen představenstva a finanční ředitel PP Milan Cízl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Podle informací médií se ohledně podvodů s neodvedenou DPH prověřuje po smlouvě Pražské plynárenské se společností B Capital Trading i smlouva s firmou Synergy Corporate Solutions za více než 77 milionů korun, kterou jste údajně neměli důkladně prověřit. Je to pravda?

Tato firma byla standardně prověřena, dál bych to nechtěl komentovat.

Jde již o druhý takový případ, lze očekávat další?

Nemohu komentovat, zda budou další případy, ale je jasné, že těch případů bylo v roce 2015 několik.

Platí vaše stanovisko, že jste v těchto případech poškozenou firmou?

Jsme přesvědčeni, že nejsme ti, kdo spáchal daňový podvod. Tím by mohl být náš dodavatel nebo nějaké firmy za ním. Tento případ vyšetřovala Policie ČR a odložila jej. My jsme na Synergy Corporate Solutions podali žalobu, soud nám dal za pravdu, ale ukázalo se, že ta firma je jen prázdná schránka.

Proč jste Synergy Corporate Solutions žalovali?

Spáchali podvod, snažili jsme se je kontaktovat, ale firma byla nekontaktní.

Dodali vám sjednaný plyn?

Dodali, nicméně neodvedli DPH, kterou po nás bude finanční úřad pravděpodobně požadovat. V tomto případě, na rozdíl od situace s B Capital Trading, nám úřad odpočet DPH, kterou jsme zaplatili Synergy Corporate Solutions, neuznal. Proto jsme na ně podali žalobu.

Tato firma prý, stejně jako B Capital Trading, neměla licenci od Energetického regulačního úřadu...

Obchodovala s námi na německém trhu, licenci od Energetického regulačního úřadu tedy nepotřebovala. Dodělala si ji ale v průběhu smluvního vztahu.

Kdo byl za tyto obchody v Pražské plynárenské zodpovědný?

V té době to byl na úrovni představenstva pan Petr Zmátlík zodpovědný za daňovou oblast, ale opakuji, že policie nenašla nikoho, koho by obvinila, a případ odložila.

Reklama

Výběr článků

Načítám