Hlavní obsah

Příjmy domácností loni rostly nejrychleji za 23 let. Teď je vše jinak

Novinky, tov

Reálné příjmy domácností loni stouply o 5,6 procenta, nejsvižněji za více než dvě dekády, informoval v úterý Český statistický úřad. Dařilo se i firmám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V roce 2019 pokračoval růst příjmů domácností, které reálně vzrostly o 5,6 procenta. Šlo o vůbec nejrychlejší růst za posledních 23 let. Mzdové náklady podniků byly meziročně vyšší o 6,5 procenta, a došlo tak opět k mírnému snížení míry jejich ziskovosti. Nicméně zisky podniků v absolutním vyjádření opět vzrostly,“ řekl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Reálná spotřeba na obyvatele podle statistiků meziročně vzrostla o 3,4 procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí rostly reálné příjmy domácností dokonce o šest procent.

Česká ekonomika loni rostla o 2,5 procenta

Ekonomika

„Čtvrtletní sektorové národní účty za čtvrté čtvrtletí loňského roku, které byly dnes zveřejněny, přinesly ještě příjemné čtení. Zvyšovala se ziskovost i míra investic nefinančních podniků, rostl i reálný příjem domácností, stejně tak jejich spotřeba. S takto pozitivními daty se však nejméně na dvě čtvrtletí budeme muset rozloučit,” komentovala ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Epidemie koronaviru a nouzový stav prakticky zastavil ekonomiku, k odstávce výroby přistoupily i tuzemské automobilky. Řada podnikatelů a OSVČ je nyní bez příjmů. Ekonomové, politici i centrální bankéři očekávají, že hospodářství zaznamená výrazný pokles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám