Hlavní obsah

Příbuzní, kteří se starají o postižené, dostanou více peněz

– PRAHA

Lidem, kteří se doma starají o své zdravotně postižené příbuzné, stát přilepší. Nyní dostávají měsíčně 3776 korun, nově to bude 5310 korun. V rámci novely o sociálním zabezpečení to ve středu odhlasovala Sněmovna.

Článek

Zákon si vynutily svazy zdravotně postižených, podle kterých se stát chová nelogicky, když dává více peněz na postiženého v ústavu, než když se o něho stará někdo doma.

Novela také rozšiřuje možnost  těch, co se o postižené starají, si přivydělat, aniž by ztratili na příspěvek nárok.

Původně se zákon vztahoval jen na rodiče, kteří se starají o své postižené děti. Sněmovní zdravotní a sociální výbor přidal do zákona návrh, aby se vyšší příspěvek rozšířil na všechny postižené v rodině, tedy například i staré nemohoucí lidi. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach sice s tímto návrhem souhlasí, ale současně varuje, že rozpočet s tímto výdajem nepočítá a resort bude na tyto příspěvky muset najít peníze.

Novela ještě musí projít Senátem a získat podpis prezidenta republiky Václava Klause.

Nové používání klecových lůžek

Součástí zákona jsou i podmínky, za kterých mohou pracovníci v sociálních ústavech používat pro pacienty klecová lůžka.

Klienta ústavu sem bude moci personál zavřít pouze v případě, že člověk bude přímo ohrožovat zdraví nebo život ostatních lidí. Takový krok navíc budou muset evidovat a současně dát vědět zákonnému zástupci pacienta, že je klient v klecovém či síťovém lůžku.

Aféra o užívání klecových lůžek v České republice vzbudila loni mezinárodní rozruch. Do kampaně za jejich zrušení se zapojila i autorka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová. Bývalý ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi "klece" v psychiatrických léčebnách rychle zakázal. Proti tomu se vzbouřili lékaři, protože lůžka jsou podle jejich názoru mnohdy mnohem šetrnější než například podávání velkého množství uklidňujících léků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám