Hlavní obsah

Při prodeji Telecomu bude vládě záležet hlavně na ceně

PRAHA

Při výběru nového vlastníka majority v Českém Telecomu by podle premiéra Stanislava Grosse mělo záležet na nabídnuté ceně a navržené budoucnosti této telekomunikační společnosti. O prodeji firmy jedná vláda. Jakým způsobem Telecom prodá zveřejní až po 16 hodině, kdy se uzavře burza. Nechce, aby rozhodnutí příliš ovlivnilo obchodování. Za firmu by stát měl získat 52 až 65 miliard korun.

Foto: Aleš Plevka

"Drobný" nesoulad mezi uniformou a vozidlem v podání hlavních organizátorů muzejní noci v Habartově- Jiřím Převrátilem a Tomášem Kundrátem

Článek

Gross se v úterý sešel se zástupci vážného zájemce o Telecom, švýcarskou firmou Swisscom a svým vyjádřením po schůzce nepřímo podpořil prodej Telecomu strategickému partnerovi. Druhou variantou je prodej přes burzu. Premiér se už dříve sešel i se zástupci dalšího zájemce, dánské TDC.

Prodej přes trh původně podporovala většina ministrů, nyní se zdá, že na vládě převládne názor, aby se Telecom, jako už několikrát, zkusil napřed prodat konkrétnímu partnerovi, a teprve když by to nevyšlo, by začal prodej přes burzu. Ministr financí Bohuslav Sobotka by tak měl připravovat obě varianty současně.

Sám prosazuje spíš prodej přes burzu. Podle něj je politicky i ekonomicky transparentní. Existuje jistota dokončení transakce a je garantován zisk tržní ceny. Prodej navíc podpoří český kapitálový trh a je výhodnější i z hlediska budoucích vyšších daňových příjmů státu. Naopak ministr informatiky Vladimír Mlynář zdůrazňuje, že jen soutěž může do Telecomu přivést strategického partnera, jenž má dlouhodobější cíle a bude vkládat finanční prostředky do rozvoje sítí a moderních technologií.

Několikátý pokus

Stát se Telecom pokoušel prodat už několikrát. Naposledy jej v roce 2002 prodala vláda Vladimíra Špidly za 55 miliard korun do rukou konsorcia Deutsche Bank a dánského operátora TDC. Ti se ale nakonec nedohodli s minoritním akcionářem Telecomu firmou TelSource.

Nyní cenu Telecomu zvyšuje to, že jeho součástí je mobilní operátor Eurotel, jedna z neúspěšnějších českých firem. Firma ale na druhou stranu ale nemá monopolní postavení na českém trhu, jako před lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám