Hlavní obsah

Prezident stvrdil snížení daně z příjmů firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus podepsal zákon, který postupně snižuje daně z příjmů firem až na 24 procent. Zákon je součástí reformy veřejných financí vlády premiéra Vladimíra Špidly. Poslanci zákon schválili již dříve ve znění doporučeném Senátem.

Foto: archiv DK Kroměříž

Loutkové divadlo Loudadlo uvede v Kroměříži pohádku Na kouzelném paloučku.

Článek

Pokles daně bude postupný. Od ledna se sníží z 31 na 28 procent. Na 26 procent sazba daně klesne v roce 2005 a na konečných 24 procent o rok později.

Na druhé straně novela přináší řadu zpřísnění. Firmy a podnikatelé například budou moci odepisovat osobní auta nově pouze do ceny 900 tisíc korun. Novela také předpokládá, že živnostníci budou nově platit minimální daň, která se bude počítat ze základu stanoveného jako polovina průměrné mzdy v ekonomice.

Opatření by se mělo dotknout zhruba 330 000 podnikatelů, kteří vykazují buď ztrátu, nebo tak minimální příjmy, že nyní neplatí žádnou daň. Minimální daň se má poprvé uplatnit v daňovém přiznání podávaném v roce 2005 za rok 2004.

U fyzických osob se sazby daně nemění, novela pouze zvyšuje odčitatelnou položku na dítě z dnešních 23 520 korun na 25 560 korun za rok.

Reklama

Související články

Klaus podepsal čtyři reformní zákony

Čtyři vládní návrhy z balíku zákonů k reformě veřejných financí podepsal v úterý prezident Václav Klaus. Svým podpisem schválil novelu zákona o dani z převodu...

Prezident vetoval první reformní zákon

Prezident Václav Klaus vetoval první zákon vládní reformy veřejných financí. Zákon upravoval zvýšení zdravotního pojištění pro osoby samostatně výdělečně...

Výběr článků

Načítám