Hlavní obsah

Přes osm tisíc firem v Česku vlastní nebo řídí „bezdomovec”

Novinky, tov

Téměř 8200 českých firem má vlastníka, který má oficiální trvalé bydliště na adrese, kde sídlí radnice. Podobně se takoví lidé nacházejí ve statutárním orgánu či dozorčí radě firmy. Vyplývá to z analýzy poradenské firmy Bisnode, podle níž jsou takové firmy rizikovější.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na ilustračním snímku budova zlínského magistrátu

Článek

Ve srovnání s celou populací firem jsou firmy „bezdomovců” výrazně častěji na seznamu nespolehlivých plátců DPH nebo postiženy úpadkem, exekucí nebo insolvencí. Tyto společnosti tvoří téměř dvě procenta počtu všech firem v Česku. V 81 procentech případů jsou na tzv. bezdomoveckém trvalém pobytu registrováni muži.

„U osob, které mají trvalý pobyt na stejné registrované adrese jako městský, respektive obecní úřad, existuje riziko, že se záměrně skrývají před kontaktováním například ze strany věřitelů či státu nebo ve statutárním orgánu firmy hrají roli takzvaného bílého koně, stejně tak může jít o zkrachovalé podnikatele,” řekla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

TOP 10 městských úřadů s nejvyšším počtem hlášených majitelů nebo statutárů firem
RadnicePočet osob
Praha 4199
Praha 6152
Zlín139
Praha 8132
Praha 10132
Pardubice107
Praha 1291
Olomouc87
Kladno85
Praha 273
Zdroj: databáze a výpočty Bisnode

Nejvíc firem, u kterých některý z majitelů, statutárních orgánů či členů dozorčí rady má trvalé bydliště na radnici, je v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Podíl nespolehlivých plátců DPH mezi analyzovaným vzorkem firem se blíží 24 procentům, zatímco v celkovém počtu firem jen mírně přesahuje čtyřprocentní podíl. Negativní událostí, tedy úpadkem, exekucí či insolvencí, je postiženo 4,7 procenta hodnocených společností proti 1,7 procenta celé podnikatelské základny.

„Z analýzy je zřejmé, že přítomnost osob s adresou na radnici mezi majiteli nebo statutáry firem představuje výrazně zvýšené riziko v obchodním styku. Doporučujeme důsledné prověřování obchodních partnerů,” dodala Štěpánová.

Více než sto osob, které jsou majiteli nebo statutárními orgány tuzemských společností s ručením omezeným či akciových společností a mají trvalý pobyt na radnici, je evidováno v Městské části Praha 4, Praha 6, Praha 8, Praha 10, ve Zlíně a Pardubicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám