Hlavní obsah

Premiér se sešel se šéfem ČSOB, chce smír s Nomurou

Právo, Jakub Svoboda
PRAHA

Britské úřady vyhověly české žádosti o právní pomoc a vyslechnou 29. a 30. září představitele japonské investiční banky Nomura v případu České pivo, souvisejícího se zkrachovanou Investiční a poštovní bankou. Premiér Jiří Paroubek se v pátek sešel s generálním ředitelem ČSOB Pavlem Kavánkem, aby s ním prodiskutoval možnosti smírného vyřešení všech arbitrážních sporů s japonskou společností Nomura.

Článek

Premiér Jiří Paroubek se v pátek sešel s generálním ředitelem ČSOB Pavlem Kavánkem, aby s ním prodiskutoval možnosti smírného vyřešení všech arbitrážních sporů s japonskou společností Nomura. Několik sporů s ní vedou stát i ČSOB kvůli pádu a následnému prodeji Investiční a Poštovní banky (IPB). Spory představují pro všechny zúčastněné strany hrozbu miliardových výdajů.

Aktéři páteční schůzky nechtěli její závěry nijak komentovat. "Bylo to velmi krátké setkání. Pan premiér sondoval názory pana Kavánka na řešení sporů s Nomurou," sdělila Právu bez bližších podrobností mluvčí úřadu vlády Lucie Orgoníková.

"Zájem ČSOB a státu se neliší. Narovnání je o tom, že všechny strany přijmou princip, že záchrana IPB je jednou provždy uzavřena, že je nezpochybnitelná a že nebude žádným způsobem v budoucnu napadána. To otevře cestu ke stažení všech žalob a ukončení státních záruk," alespoň naznačil postoj ČSOB její mluvčí Milan Tománek.

V centru stojí ČSOB

ČSOB je klíčovým hráčem ve všemi stranami avizované snaze vzájemně zastavit nákladné soudy a domluvit se na mimosoudním řešení. Stát jí totiž v souvislosti s jejím převzetím zkrachovalé IPB vydal záruky, a musel by tak v případě prohry ČSOB v jejích sporech s Nomurou, předchozím akcionářem IPB, zaplatit nemalé peníze.

"V této chvíli už celá věc je spíš na bedrech mravní odpovědnosti ČSOB. Banka by měla přispět k té dohodě tak, jak je očekáváno," uvedl před několika dny Paroubek.

Spory okolo IPB

Nomura žádá v londýnské arbitráži po Česku až 40 miliard korun kvůli uvalení nucené správy na bývalou IPB a jejímu následnému prodeji do rukou ČSOB. Pokud se strany nedohodnou na nějakém prodloužení termínu, měl by verdikt padnout do konce října. V arbitrážním sporu v Curychu naopak Česko chce po Nomuře 263 miliard korun za škody vzniklé v dobách jejího působení v IPB. Další spory s Nomurou vede kvůli IPB i ČSOB.

Policie v souvislosti s krachem IPB vyšetřuje několik  případů. Uzavřela zatím dva. Případ Restitučního investičního  fondu (RIF)skončil  zastavením stíhání. Podle žalobkyně Procházka nespáchal žádný  trestný čin. Verdikt posvětilo i Nejvyšší státní zastupitelství.

Na IPB uvalila Česká národní banka nucenou správu 19. června  2000. O tři dny později koupila tento peněžní ústav ČSOB. Její zástupci potom podali na bývalý management IPB desítku  trestních oznámení. Stát za očištění IPB zaplatil přes 100 miliard korun.

Kauza České pivo

V kauze České pivo jsou za úvěrový podvod obviněni bývalí náměstci generálního ředitele IPB Libor Procházka a Aladár Blass a šest podnikatelů. Obvinění se týká transakce z let 1997 až 2000 s akciemi Plzeňského Prazdroje.

Podle týdeníku Respekt koupila akcie od banky za 7,2 miliardy korun finanční skupina japonské banky Nomura den poté, co vstoupila do IPB. Nomura pivovary obratem prodala za trojnásobek ceny. Po pádu IPB se ukázalo, že za ně ve skutečnosti nezaplatila nic - k placení údajně použila peníze půjčené z IPB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám