Hlavní obsah

Překolkování nebude bez problémů, hlásí likérky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nápad české vlády ohledně zavádění nových kolků se nesetkal s příliš pozitivní odezvou. S tímto krokem nesouhlasí Evropská konfederace výrobců lihovin (CEPS), za dostatečné řešení ho nepovažuje třeba ani jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to zase kus papíru, který padělatele lihovin nevymýtí,“ uvedl ředitel Fruka Josef Nejedlý. Podle něj je třeba ponechat zákaz prodeje alkoholu na tržištích a v různých stáncích. Zavedení nových kolků podle něj nebude bezproblémové, protože likérka má statisíce okolkovaných lahví ve skladech a má široký sortiment.

Majitel jindřichohradecké likérky míní, že současný kolek je dostatečným označením. Důležité podle něj je, aby firmy dokázaly podle kódů na lahvích dohledat své výrobky

Vizovická likérka Rudolf Jelínek nemá problém opatřit nově vyprodukované lahve s destiláty novými kolky. „V případě starých lahví by to byla dvojí práce a dvojí náklady,“ uvedl místopředseda představenstva likérky Zdeněk Chromý s tím, že Rudolf Jelínek má ve skladech dva milióny lahví. Náklady na případné překolkování však nedovedl odhadnout.

Plán do příští středy

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v noci podepsal vyhlášku, na jejímž základě státní tiskárna cenin začne s výrobou nových kolků. Účinná má být od příští středy. Ve stejný den by mělo podle rozhodnutí vlády ministerstvo zdravotnictví zmírnit mimořádné opatření o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu.

Ministři zdravotnictví, zemědělství, financí a průmyslu a obchodu mají totiž právě do příští středy vymyslet plán, jak umožnit uvolnění prodeje prokazatelně nezávadné části z přibližně 21 miliónů litrů lihovin, které se nacházejí ve skladech u výrobců, ve velkoskladech i v nakoupených zásobách obchodů.

Počítá se se zpětným zjištěním šarže lihu, laboratorním prověřením jeho nezávadnosti a následným vydáním „rodokmenu“. Ty by pak údajně bylo možné prodávat i se stávajícími kolky, právě tyto otázky je ale zřejmě ještě potřeba dořešit.

Reklama

Výběr článků

Načítám