Hlavní obsah

Předváděcí firma láká na výhru sto tisíc. Žádné slosování však není, varuje inspekce

Provozovatelé předváděcích akcí mají nový fígl, jak nalákat na své prodejní akce zejména seniory. Telefonicky je kontaktují a pod záminkou převzetí dárku je zvou na soutěž o 100 000 korun. Česká obchodní inspekce (ČOI) v této souvislosti varuje spotřebitele před nevybíravými praktikami společnosti, která pořádá předváděcí akce po celé republice.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„K žádnému slosování nikdy na těchto akcích nedošlo, zato máme četné informace, že účastníci zaplatili několikatisícové částky za pochybný příslib voucheru na nákup libovolného zboží," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Podle Českého rozhlasu jde o společnost Astena group. Té tak hrozí vysoká pokuta.

Kolik obětí mají na kontě nekalé obchodní praktiky této společnosti, podle něj nelze vyčíslit, ale každý den jich přibývá. ČOI již s firmou vede několik správních řízení, o její podnikatelské aktivity se zajímají také živnostenské úřady. Poškození senioři ze Zlínského kraje podali na firmu společné trestní oznámení.

Průměrné zboží za luxusní ceny

Podle inspektorů firma vytipované účastníky z řad seniorů ve vybraných lokalitách napřed kontaktuje telefonicky a oznamuje jim, že vyhráli. Některým tvrdí, že byli jako věrní zákazníci místního supermarketu vylosováni a mají si převzít výhru.

Seniorovi pak přijde pozvánka na převzetí avizované "vylosované výhry" a na slosování. Jde ale o předváděcí akci, na které je nabízeno spotřebního zboží průměrné jakosti s přemrštěnou cenou, k němuž dostanou zájemci o koupi jako bonus "dárkový poukaz" v hodnotě například 50 tisíc Kč. Když zájemce o koupi na místě zaplatí pět tisíc, slíbí mu prodávající, že jim bude částka 50 tisíc doručena do 48 hodin.

„Takže se našli i tací účastníci, kteří si 'pro jistotu' koupili i dva poukazy. Jenže nic z toho prodávající nesplní. Peníze nedorazí ani za dva dny, ani za dva týdny. Společnost je nadále nekontaktní, nepřebírá poštu a samozřejmě také v případě odstoupení od smlouvy peníze nevrací," dodal Fröhlich.

Anketa

Navštěvujete předváděcí akce?
Ano, přímo na akce dojíždím
3 %
Ano, zástupce firem si zvu i domů
3 %
Ne
94 %
Celkem hlasovalo 99 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám