Hlavní obsah

Předseda ÚOHS potvrdil pokutu 800 tisíc pro České dráhy za dělení zakázky

Novinky, bož, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj pravomocně potvrdil pokutu pro České dráhy ve výši 800 tisíc korun za chyby ve veřejné zakázce na opravy osobních vozů. Dráhy podle úřadu nedodržely zákon a rozdělily zakázku na dvě podlimitní.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Dráhy podle úřadu nedodržely postup stanovený zákonem a rozdělily zakázku na opravy osobních vozů na dvě dílčí podlimitní veřejné zakázky.

Článek

Rafaj v řízení o rozkladu potvrdil správnost prvoinstančního rozhodnutí a vyvrátil všechny námitky Českých drah, uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Dráhy podle úřadu nedodržely postup stanovený zákonem a rozdělily zakázku na opravy osobních vozů SGP 300 na dvě dílčí podlimitní veřejné zakázky.

Antimonopolní úřad se opíral o znalecký posudek

„Došlo tak ke snížení předpokládané hodnoty veřejné zakázky pod finanční limit stanovený zákonem a v důsledku toho nebyla veřejná zakázka zadána v odpovídajícím druhu zadávacího řízení,” uvedl mluvčí úřadu. „Limit je 10 489 000 korun. České dráhy zadaly dvě zakázky po deseti miliónech,” dodal Švanda pro Novinky.

Úřad se v rozhodnutí opíral o znalecký posudek, který potvrdil, že osobní vozy SGP 300 I. a II. série vykazovaly pouze nepodstatné technické rozdíly s ohledem na technické prostředky nutné k jejich opravě a nároky na personál, který opravy provádí. „Uvedený postup zadavatele mohl mít podstatný vliv na výběr nejvhodnější nabídky,“ zdůraznil Švanda.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám