Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu v srpnu meziročně klesl na 7,6 miliardy korun

Novinky, ČTK, bož

Zahraniční obchod České republiky skončil letos v srpnu přebytkem 7,6 miliardy korun. Meziročně přebytek klesl o 1,6 miliardy. Vyplývá to z údajů, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na zhoršení bilance zahraničního obchodu ve srovnání s loňským srpnem se podle statistiků podepsal pokles přebytku ve zpracovatelském průmyslu.

Foto: Bohumír Žídek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Oproti loňskému srpnu klesl celkový objem vývozu o 5,4 procenta na 261,7 miliardy korun. Dovoz se snížil o 4,9 procenta na 254,1 miliardy. Ve srovnání s letošním červencem klesl v srpnu vývoz o 2,7 procenta a dovoz o 0,2 procenta.

Bilanci zahraničního obchodu Česka podle statistiků nepříznivě ovlivnil meziroční pokles přebytku v obchodu s výrobky zpracovatelského průmyslu o šest miliard korun. Na něm se nejvíce podílel pokles přebytku u motorových vozidel o pět miliard a meziroční zvýšení schodku v obchodu s počítači a elektronickými a optickými přístroji o 4,6 miliardy.

Poklesl naopak deficit v obchodu s ropou a zemním plynem o 3,8 miliardy a také schodek bilance základních kovů o 2,6 miliardy. Zároveň vzrostl přebytek obchodu se stroji a zařízeními o 1,4 miliardy.

Trump znovu uvalil clo na dovoz kanadského hliníku

Ekonomika

Přebytek zahraničního obchodu Česka se státy Evropské unie se v srpnu meziročně snížil o 1,5 miliardy korun na 44,2 miliardy. Zhoršila se také mírně i bilance obchodu se státy mimo EU, kde se prohloubil schodek o 0,3 miliardy korun na 35,3 miliardy.

„K poklesu našeho přebytku v zahraničním obchodě vedle poklesu vývozu aut významnou měrou přispěl zvýšený dovoz výpočetní techniky,” sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Celkově se alespoň zpomalil proces smršťování našeho exportního přebytku. Kumulativně za celý rok je však stále náš celkový obchodní přebytek 37 procent pod loňskou úrovní za stejné období. To do konce roku nestihneme dohnat ani při nejoptimističtějším scénáři,” dodal s tím, že covidem tak značně utrpěla exportní profilace české ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám