Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu v listopadu stoupl na 10,8 miliardy

Novinky, bož
Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu České republiky v listopadu meziročně stoupl o 1,1 miliardy na 10,8 miliardy korun. V pátek to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Bilance zahraničního obchodu za rok 2016 podle ekonoma Davida Kocourka míří k nejlepšímu výsledku v historii.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Článek

Vývoz se meziročně zvýšil o 3,7 procenta – měl hodnotu 301,1 miliardy korun – a dovoz vzrostl o 3,4 procenta, když jeho hodnota byla 290,3 miliardy korun.

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, kdy se sleduje obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

Vývoz a dovoz se zvýšily i v takzvaném přeshraničním pojetí, kdy se sleduje fyzický pohyb zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými či zahraničními subjekty.

Vývoz podle předběžných údajů v listopadu meziročně stoupl o 2,3 procenta, dovoz o 2,4 procenta. Celkově se ze země vyvezlo zboží za 358,6 miliardy a dovezlo se za 293,9 miliardy.

Bilance míří k nejlepšímu výsledku v historii

V bilanci celkového obchodu se podle ekonoma Komerční banky Davida Kocourka pozitivně odrazil meziroční pokles schodku bilance s chemickými výrobky.

„Což je důsledek vyšší produkce litvínovské i kralupské rafinerie, které po celý listopad fungovaly už v plném provozu,” připomněl ekonom.

„Celkově bilance zahraničního obchodu míří k nejlepšímu výsledku v historii. Přebytek obchodu v přeshraniční metodice by měl za rok 2016 dosáhnout rekordních 500 miliard korun,” dodal Kocourek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám