Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu stoupl o 4,5 miliardy

Český zahraniční obchod skončil v únoru přebytkem 22 miliard korun, což bylo meziročně o 4,5 miliardy korun více. Bilanci pomáhá růst vývozu strojů a aut a také pokles schodku u minerálních paliv, nápojů a tabáku, uvedl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vývoz strojů a aut vzrostl o 17 miliard, což je desetiprocentní růst.

Článek

Meziročně se zvýšil vývoz o pět procent na 284 miliard korun a dovoz o 3,5 procenta na 262 miliard. O 17 miliard stoupl vývoz strojů a aut, o 3,7 miliardy rostl vývoz elektrických spotřebičů a zařízení.

Na druhou stranu hodnota dovážené nafty kvůli poklesu cen za rok klesla o 45 procent. Schodek bilance u minerálních paliv se díky tomu snížil o 3,2 miliardy korun. Hodnota dováženého plynu se snížila o víc než pětinu.

U nápojů a tabáku se schodek snížil o 0,8 miliardy korun.

Podle ekonoma ING Jakuba Seidlera výsledky zahraničního obchodu předčily očekávání, zároveň ale dynamika vývozu zaostává za loňským průměrem téměř šest procent.

„Tuzemský export tak sice nadále roste solidním tempem, ve srovnání se silnou dynamikou předchozích dvou let však zpomaluje. To je dáno jednak samotnou vysokou srovnávací základnou, zejména však zpomalující zahraniční poptávkou, ale i postupným odezněním efektu slabé koruny. Ta tuzemskému exportu nadále pomáhá, ale již nepřispívá ke zrychlování jeho meziroční dynamiky,” uvedl ekonom.

Aktuální údaje o zahraničním obchodě ale podle něj i tak jde označit jako pozitivní, hlavně v kontextu slabších únorových čísel průmyslové výroby v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám