Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu stoupl na 21,8 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přebytek zahraničního obchodu Česka v březnu meziročně stoupl o 4,1 miliardy korun na 21,8 miliardy. Bilanci příznivě ovlivnil vývoz motorových vozidel a lepší výsledky obchodování s dalšími dopravními prostředky, jako jsou lodě, lokomotivy, letadla nebo jízdní kola. Naopak negativně se na ní podepsal obchod s počítači a elektronickými přístroji a s ropou a zemním plynem, vyplývá z údajů ČSÚ.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Článek

Vývoz meziročně stoupl o 5,4 procenta na 330 miliard Kč a dovoz o 4,3 procenta na 308,2 miliardy korun.

Kladná bilance obchodu s motorovými vozidly se zlepšila díky silnějšímu vývozu o 6,7 miliardy korun na 43,7 miliardy. Bilance obchodování s ostatními dopravními prostředky se zlepšila o 1,4 miliardy korun. Obchod s počítači, elektronickými a optickými přístroji naproti tomu vykázal meziročně o tři miliardy horší saldo ve výši 2,2 miliardy korun. Deficit bilance s ropou a zemním plynem se prohloubil o 1,6 miliardy na skoro 11 miliard korun.

Přebytek obchodu se státy Evropské unie proti loňskému březnu stoupl o 10,7 miliardy na 70,5 miliardy korun. Schodek obchodování se státy mimo EU se opět prohloubil, a to o 6,2 miliardy korun na 46,5 miliardy.

Analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková ale upozornila, že rekordní hodnoty vývozu, kterou jsme mohli vidět v loňském roce, se již tento rok zřejmě nedočkáme. V průběhu roku čeká slabší tempa vývozu kvůli zpomalení ekonomik hlavních obchodních partnerů v čele s Německem. „Na druhou stranu mohou vývoz oživit jednorázové faktory, jako je předzásobení se britského trhu před brexitem,” dodala ekonomka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám