Hlavní obsah

Přebytek státního rozpočtu je ve srovnání s loňskem sotva poloviční

Aktualizováno

Český státní rozpočet skončil v únoru s přebytkem 22,6 miliardy korun, což je o 27,5 miliardy meziročně méně. Proti lednu přebytek klesl o šest miliard korun. Za meziročním poklesem stojí předzásobení tabákovými výrobky, zadržené odpočty DPH i loňský výnos z aukce kmitočtů LTE. Oznámilo to v pondělí ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu

Článek

Celkové příjmy rozpočtu ke konci února meziročně klesly o 26,2 miliardy na 205,4 miliardy korun. Celkové výdaje se snížily o 1,2 miliardy na 182,8 miliardy korun. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 100 miliard korun.

Největší pokles na příjmové straně vykázalo inkaso spotřební daně z tabákových výrobků, které se snížilo o 16,6 miliardy korun. Důvodem je vysoké předzásobení tabákovými výrobky v souvislosti se zvýšením sazeb od loňského roku.

Na dávkách se vyplatilo víc

O 9,7 miliardy na 36,9 miliardy korun klesl výběr DPH kvůli zadrženým odpočtům daně v loňském roce. Ty finanční správa loni postupně vyplácela, a proto se jejich vliv bude během letoška ztrácet.

Z nedaňových příjmů se na únorových číslech negativně projevil loňský jednorázový příjem 8,5 miliardy korun z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE.

Ve výdajích tvořila největší položku výplata sociálních dávek. Proti loňsku bylo vyplaceno o 1,9 miliardy korun více, tedy celkově 77,1 miliardy korun. Na tomto růstu se podílí nejvíce zvýšení výdajů na důchody o 1,6 miliardy korun.

Reklama

Související články

Německo mělo po 45 letech vyrovnaný rozpočet

Německu se loni poprvé od roku 1969 podařilo dosáhnout vyrovnaného federálního rozpočtu. Přispěly k tomu vysoké příjmy z daní a také citelný pokles úrokových...

Rusko musí kvůli krizi seškrtat výdaje

Stav ruského hospodářství vyžaduje přijmout „složitá rozhodnutí” včetně úpravy mnoha kapitol letošního rozpočtu. Na schůzi ruské vlády to v pátek v Moskvě...

Výběr článků

Načítám