Hlavní obsah

Pražské letiště zpřísnilo kontroly letů do USA a Británie

PRAHA

Letiště v pražské Ruzyni přijalo přísnější bezpečnostní opatření pro lety do Velké Británie a do USA. Zpřísnilo pasovou i bezpečnostní kontrolu. Zavřené letiště Heathrow v Londýně způsobí ve čtvrtek problémy i mnoha cestujícím z ČR. Dva lety z Prahy do Londýna ČSA doposud zrušily.

Článek

"Bezpečnostní opatření byla zvýšena na žádost Velké Británie a Spojených států. Cestující, kteří letí do těchto destinací se setkají s přísnějšími bezpečnostními a pasovými kontrolami, které budou časově neomezené" řekla ředitelka odboru komunikace ruzyňského letiště Veronika Sedláčková.

Ministr vnitra František Bublan považuje současná bezpečnostní opatření v České republice za dostatečná. Na letišti v pražské Ruzyni již několik dní platí mimořádná opatření. K těm bylo přistoupeno v souvislosti s izraelsko-libanonským konfliktem.

Ministr Bublan zároveň vyzval policejního prezidenta Vladislav Husáka k tomu, aby především Služba cizinecké a pohraniční policie konala se zvýšenou obezřetností. To se projeví např. důslednější kontrolou personálu i pasažérů při vstupu na palubu letadel.

ČSA zatím zrušily dva lety na Heathrow

"České aerolinie (ČSA) zatím pozastavily odbavení na noční let z Prahy na Heathrow v 21,10 a dva lety z Prahy na Heathrow prozatím zrušily, a to lety v 12,35 a v 18,45. Let v 17,00 z Prahy na letiště Stansted bude realizován, ale se zpožděním, odletí v 18,30. Letiště Standsted je sice otevřené, ale má potíže a je tam přísnější režim, " řekla Novinkám tisková mluvčí ČSA Jana Víšková.

"Letiště Heathrow bude uzavřeno minimálně do 20,00," dodala Víšková. Informace o aktuálním stavu letu najdou cestující na lince 800 310 310 nebo 239 007 007.

Omezeny jsou také lety ČSA z Heathrow do Prahy. Letadlo, které mělo přilétat z Heathrow v 10:30, přistálo se více než dvouhodinovým zpožděním v 12,45. Dva lety, které měly v Praze přistát v 17,45 a v 00,15 jsou zrušeny. Další stroj, který měl v Praze přistát v 11:50 z dalšího londýnského letiště Stansted, přistál v 14,40. Další let ze Stansted v 18,45 má zatím odletět podle plánu.

Linky ČSA do Manchesteru a Edinburghu by měly odletět podle plánu, neboť letiště v těchto městech jsou v provozu.

British Airways již zrušily z Heathrow několik letů. Na trase z Prahy se to týká letu, který byl podle letového řádu pražského letiště plánován na 12:55. Zrušen byl také raní let v 7:35 hodin. Zrušen byl také let z Prahy v 18,55 na Heathrow a také dva lety z Heathrow do Prahy, které měly v Praze přístát v 17,55 a v 21,20. Let z Gatwicku je opožděn, místo plánovaného příletu v 15,00 přiletí v 16,56. Odlet Britisch Airways na další londýnské letiště Gatwick v 15,00 je zatím zpožděn. Počty cestujících, kterých se zrušení letu dotklo, zástupkyně BA v Česku neuvedla. Cestující se podrobnosti a případné nové informace dozvědí na webu www.ba.com nebo na lince 239 000 299.

Zákazníci společnosti British Airways, kteří mají na dnešek, čtvrtek 10. srpna 2006, zakoupeny letenky, ale rozhodnou se necestovat, budou moci provést rezervaci na jiný let, nebo jim bude cena letenky vrácena.  

Vzhledem k přetížení způsobeném zvýšenými bezpečnostními opatřeními a kontrolami na všech letištích ve Velké Británii zrušila pro dnešní den všechny své lety z Londýna Gatwicku, Stanstedu a Lutonu letecká společnost easyJet. Informace najdou cestující na stránkách www.easyJet.com.

Letadlo společnosti Ryanair, které létá na letiště Stansted z Brna, je ve čtvrtek také zpožděno. Místo v 17,00 letadlo z Brna odletí v 17,50. Letadlo, které mělo ze Stansted přiletět v 16,35, přiletí v 17,20.

Klesla i cena ropy

Na zprávu britské policie, že zmařila bombový útok na letadla, reagovala cena ropy poklesem. Ve čtvrtek její cena klesla až o jedno procento. Na trhu panují obavy, že se lidé mohou začít obávat létat, a tím by poklesla poptávka po letecké přepravě i poptávka po ropě. [celá zpráva]

Britská policie ve čtvrtek oznámila, že zmařila spiknutí, jehož cílem měl být bombový útok na letadla. Britské bezpečnostní síly zvýšily stupeň ohrožení na "kritický", tedy nejvyšší na pětistupňové škále, což znamená bezprostředně očekávaný útok. Kromě Británie zvýšily bezpečnostní opatření v letecké dopravě též Spojené státy. [celá zpráva]

Nová bezpečnostní opatření zakazují přepravu zavazadel na palubách letadel u všech letů z Británie. To je problém hlavně pro nízkonákladovou společnost Ryanair, který letos začal vybírat poplatky za každé zavazadlo přihlášené k přepravě v zavazadlovém prostoru. Toto opatření způsobilo, že narostl počet zavazadel, která si cestující brali s sebou na palubu.

Cestující si nesmějí vzít na palubu žádná příruční zavazadla ani neprůhledné igelitové tašky. Povoleny jsou pouze peněženky a tašky na doklady ve stejné velikosti. Vzít si mohou také léky a kojeneckou výživu, pokud letí s miminky. Cestující si sebou do letadla nesmí vzít jídlo, pití, mobilní telefon ani fotoaparát.

Cestující, kteří letí z Heathrow si sebou nemůžou vzít do letadla:

  • jídlo
  • pití
  • telefon
  • fotoaparát
  • budík
  • notebook
  • kalkulačku
  • zubní pastu
  • make-up
  • krém na opalování
  • roztok na čočky
  • pouzdro na čočky či brýle
  • gel na vlasy
  • šampón

Všichni cestující musí také projít bezpečnostní prohlídkou obuvi - ta musí být vyzuta a podrobena rentgenové prohlídce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám