Hlavní obsah

Pražská burza se propadla nejvíc za dva roky

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Pražská burza se po ranním oživení ve středu odpoledne opět propadla. Její hlavní index poprvé od podzimu roku 2006 klesl pod hranici 1400 bodů, konkrétně na 1393 bodů krátce před uzavřením obchodování. Novinkám to potvrdil analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Článek

"Burza reagovala na negativní zprávy, a to na hospodářské výsledky společnosti Apple a reakci Evropské centrální banky," řekl Novinkám Potměšil.

Vysvětlil, že evropská centrální banka nebude upřednostňovat finanční trhy a že výsledky firmy Apple, která na trhu boduje s přehrávači iPod a v poslední době přišla s novinkou iPhone, skončily za očekáváním. To všechno negativně ovlivnilo investory.

Propad nastal den poté, co americká centrální banka (FED) snížila úrokovou sazbu o 0,75 bodu. To vyvolalo dočasnou vlnu posilování po celém světě, ale ve středu již světové burzy začaly opět ztrácet.

"Ráno šel index pražské burzy nad 1500 bodů, ale následně investoři přehodnotili své záměry. Kdo se dostal do zisku, začal akcie ihned prodávat," okomentoval stávající situaci analytik.

Pořád je podle něj na trzích silná nejistota.

Hodnota cenných papírů v posledních dnech prudce klesá. Na vývoj kolem akcií a propadu burz jste se mohli zeptat v on-line chatu analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám