Hlavní obsah

Pražská burza opět vystřelila vzhůru, koruna posiluje

Novinky, Tomáš Holý
Praha

Akcie na pražské burze ve čtvrtek dopoledne ihned po zahájení obchodování strmě posílily. Navazují tak vývoj na asijských a amerických burzách. Index PX před desátou hodinou zpevnil o více než čtyři procenta.

Foto: John Gress, Reuters

Článek

Na pražské burze tak posilují téměř všechny tituly. Nejvíce se daří cenným papírům společnosti Orco, které rostou o více než 11 procent. Developer přitom ve středu oznámil, že opět posouvá zveřejnění hospodářských výsledků za uplynulý rok. Firma tak měla učinit již 17. března, nyní zveřejnění výsledků posunula na 7. dubna.

Mezi další tahouny patří banky, například akcie Erste Bank rostou o necelých devět procent, Komerční banka zpevnila o 6,34 procenta. Daří se i pojišťovně VIG, jejíž cenné papíry vzrostly o 7,59 %.

"Pojišťovací skupina VIG investory ve středu po uzavření trhu potěšila, když potvrdila splnění svých cílů za rok 2008, tedy růst zisku před zdaněním o 24 % na zhruba 540 miliónů euro. Firma současně potvrdila, že ze zisku vyplatí dividendu 1,1 eura na akcii,“ komentoval analytik Komerční banky Josef Němý.

Roste celá Evropa

Na čtvrtečním obchodování na evropských burzách se odráží také dobré výsledky z amerických burz. Například Nasdaq posílil o 1,51 procenta či Dow Jones, který si polepšil 2,01 procenta.

Díky tomu například německý DAX zpevnil o 3,27 procenta, rakouský ATX o 3,09 procenta, polský WIG o 3,80 procenta či francouzský CAC 40 přidal 3,20 procenta.

Daří se i koruně

Ve čtvrtek dopoledne si mírně polepšila i česká měna. Podle serveru Patria Online zpevnila před desátou hodinou opět pod hladinu 27 koruna za euro, tedy na 26,96 Kč/EUR. Vůči dolaru se obchoduje silnější na 20,32 Kč/USD.

Reklama

Výběr článků

Načítám