Hlavní obsah

Prazdroj bude zřejmě na prodej, světová jednička ho při obří fúzi obětuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světový výrobce piva Anheuser-Busch InBev před plánovanou obří fúzí s pivovarem SABMiller navrhl, aby se dosavadní konkurent nejdříve zbavil veškerých aktiv ve střední a východní Evropě. Jedině tak dá Evropská unie souhlas s převzetím. SABMiller přitom vlastní Plzeňský Prazdroj a s ním spojené pivovary Velké Popovice a Radegast.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

O záměru prodat středoevropské a východoevropské pivovary spadající pod SABMiller informoval AB InBev, který citovala agentura Reuters. Na převzetí britského pivovaru americkým gigantem za 100 miliard dolarů (téměř 2,4 biliónu korun) se firmy dohodly loni. Úspěšné dokončení transakce se očekává v druhé polovině letošního roku.

V Česku prodává dosavadní světová dvojka SABMiller značky Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast a Velkopopovický kozel. V regionu střední a východní Evropy působí SABMiller také v Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku.

AB InBev předložil Evropské komisi aktualizovaný návrh, ve kterém slíbil, že aktivity SABMiller na zmíněných trzích odprodá. Bude to však záviset na úspěšném dokončení akvizice SABMiller, které se očekává v letošním druhém pololetí. Brusel by měl rozhodnutí vynést do 24. května.

Nejznámější značky skupiny SABMiller ve střední a východní Evropě
Gambrinus, Radegast, Velkopopovický Kozel, Pilsner Urquell (ČR), Šariš (Slovensko),  Ursus (Rumunsko), Tyskie, Żubr, Lech (Polsko)

Součástí zamýšleného odprodeje je řada předních značek piv na zmíněných trzích, jako je právě Pilsner Urquell v České republice či Dreher v Maďarsku, uvedl AB InBev. Pivovar předpokládá, že mezi potenciálními kupci by o ně mohl být značný zájem.

AB InBev se již kvůli akvizici dohodl na prodeji několika značek pivovaru SABMiller, jako Peroni a Grolsch, a souvisejících aktivit. Za 2,55 miliardy dolarů je koupí japonská skupina Asahi Group Holding.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa a patří jí také budějovický pivovar Samson.

AB InBev a SABMiller se v polovině října rámcově dohodly na vytvoření kolosu, který bude vařit téměř třetinu světové produkce piva. Akvizice, kterou ještě musejí schválit regulátoři, by mohla být jednou z největších fúzí v historii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám