Hlavní obsah

Právník: V boji proti poplatkům se obrátíme na evropské soudy

Novinky, Tomáš Volf

Právník Petr Toman, který svým jménem zaštítil službu Poplatkyzpet.cz, doporučí klientům, aby stáhli žaloby proti bankám. Reagoval tak na úterní nález Ústavního soudu (ÚS), který zamítl první stížnost klientky usilující o navrácení poplatků za vedení úvěru.

Foto: iustitia.cz

Advokát Petr Toman

Článek

S nálezem Toman prý sice nesouhlasí, ale musí jej respektovat. [celá zpráva]

„Rozhodnutím Ústavního soudu jsem zklamaný, pevně jsem věřil, že poskytne českým spotřebitelům větší ochranu, než se dosud stalo, a mrzí mě, že ji neposkytl,” řekl Novinkám.

„Když ty věci rozdělíme do dvou částí - jedna část je ta hromadná, kde vzhledem k dnešnímu nálezu ÚS doporučíme ve velmi krátké době našim klientům zpětvzetí těch žalob, které podali k obecným soudům. Tím se uleví českým soudům i klientům,” řekl Toman.

„Na druhou stranu ale vzhledem k tomu, že s tím rozhodnutím US opravdu nesouhlasíme, tak se pokusíme využít pár velmi úzkých cestiček, které se nám naskýtají, ale to už jenom na několika individuálních případech, kde se dál budeme prát o zájmy spotřebitelů v Česku a prosazovat naše právní názory. Některé v Česku, některé dál,” dodal.

Zvrátit názor ústavních soudců prý bude obtížné. Uvažuje ale o tom, že některé případy předloží Evropskému soudu pro lidská práva. Další možnost je navrhnout některému z českých soudů, aby se s předběžnou otázkou obrátil na Soudní dvůr EU, který je podle Tomana zcela evidentně "více spotřebitelský" než současný český ÚS.

Nacher: Poplatky už zrušilo 11 bank

Rozhodnutí soudu mrzí i provozovatele serveru Bankovnipoplatky.com Patrika Nachera, který patří vedle Tomana mezi přední postavy boje proti úvěrovým poplatkům.

„Od politiků a od úředníků slyšíme dennodenně o právech spotřebitele, ale když dojde na praxi, tak člověk zjistí, v jakém postavení spotřebitel u nás je,” řekl Novinkám.

„Také mě mrzí, že nikoho v justici nezajímaly ty věci, které se dělaly kolem soudního sporu. Teď narážím na neuznávání plných mocí, bezdůvodné zdražování soudního poplatku ze čtyř set na tisíc korun s cílem odradit klienty, aby se nesoudili. Mám na mysli vytváření umělých jednočlenných soudních senátů, s cílem vyřadit jiný právní názor jiného soudce - to jsou všechno z mého pohledu netransparentní, podezřelé věci, které neukazují na hladký průběh. A mrzí mě, že ani k tomuto Ústavní soud nic nekonstatoval,” připomněl Nacher.

„Na druhou stranu mě těší, že náš tlak pomohl zrušit tento poplatek a nový, respektive refinancující klient se s ním v podstatě nesetká. To je myslím potěšující zpráva pro klienty. Od začátku sporu tento poplatek zrušilo asi 11 bank,” dodal Nacher.

S tím se ale iniciativa Poplatkyzpet.cz nehodlá spokojit.

„Některé banky poplatek zcela zrušily a vracet se k němu nechtějí, jiné ho dál účtují, další vyhlásily poplatkové prázdniny, takže jej nyní neúčtují, ale není jasné, že ho nebudou účtovat příští měsíc nebo rok. Naším cílem je, aby banky tento poplatek vyloučily ze svých sazebníků,“ uzavírá právník Petr Toman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám