Hlavní obsah

Praha vyplatila Němce z Pražské plynárenské šesti miliardami korun

Praha

Praha ve čtvrtek po více než dvou letech dokončila převzetí skupiny Pražská plynárenská, která je druhou největší plynárenskou distribuční společností v ČR.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavní město získalo asi čtvrtinový podíl od dosavadního akcionáře, německého koncernu E.ON. Podpisem smlouvy se tak stalo stoprocentním vlastníkem. Jde o obchod za asi šest miliard, řekl náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09).

Praha bude nově výlučně kontrolovat Pražskou plynárenskou Holding (PPH) a jejím prostřednictvím i dceřinou Pražskou plynárenskou (PP).

První smlouvy byly uzavřeny na konci loňského roku. Dokončení obchodu záviselo na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten v úterý oznámil souhlas s akvizicí.

Vávra se spolu s pražskými zastupiteli Ivetou Borskou a Pavlem Richterem (oba TOP 09) stali novými členy dozorčí rady.

Obchod nabídne město strategickému partnerovi

"Jsem rád, že jsme dnešním podpisem uzavřeli jednu kapitolu tohoto poměrně složitého procesu," uvedl Vávra. "Nyní se nám otevírá možnost hledat strategického partnera," doplnil.

Partner, který do plynárenské skupiny vstoupí, by měl ovládnout obchod. Praha bude spravovat distribuci. Zájem projevilo pět investorů. Vávra řekl, že Praha jedná o možnosti odprodat dvě ze sedmi společností ve skupině – Pražskou plynárenskou a Pragoplyn.

Pražská plynárenská předloni hospodařila s čistým ziskem 673 miliónů korun. Na dividendách akcionářům vyplatila celkem 633,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám