Hlavní obsah

PPF: ČNB jsme neovlivnili. Je to lež někoho, kdo ani nemá ekonomické znalosti

Investiční skupina PPF se dnes znovu důrazně ohradila proti anonymnímu nařčení, podle kterého měla na intervenci ČNB vydělat tři a půl miliardy při koupi mobilního operátora. Podle konspirační teorie za to měla PPF členům bankovní rady ČNB přihrát miliardu za odměnu. „Jde o šíření anonymního a zcela nepravdivého diskusního příspěvku, který se navíc neopírá ani o základní ekonomické znalosti,“ reaguje PPF.

Článek

Na internetu se objevila v uplynulém týdnu spekulace, že PPF měla na oslabení koruny zájem. Španělé prý dávali přednost platbě v korunách, neboť ji považovali ve srovnání s eurem za stabilnější, a tak PPF měla údajně dohodnout cenu v korunách a pak nechala členy ČNB odhlasovat oslabení koruny o pět procent, čímž měla na transakci vydělat zhruba 3,5 miliardy.

V této souvislosti se na sociálních sítích objevilo obvinění, že PPF se o tento zisk podělila s členy bankovní rady ČNB, kteří pro oslabení hlasovali, a rozdělila mezi ně rovnou miliardu. To však důrazně popírá mluvčí PPF Radek Stavěl. Jde o ”šíření anonymního a zcela nepravdivého diskusního příspěvku, který se navíc neopírá ani o základní ekonomické znalosti,„ uvedl.

PPF: Zmínka o nás je čistě účelová

PPF by teoreticky na měnové intervenci ČNB vydělala v případě, že by měla peníze na transakci uložené na účtu v eurech a po oslabení měny by je směnila na koruny.

„Takovou hypotézu můžete vztáhnout na všechny subjekty a občany, které mají účet v eurech a po devalvaci je smění za koruny – a je jedno, jestli si kupují Telefóniku, nebo s korunami naloží jinak. Zmínka o PPF v tomto kontextu je tedy čistě účelová a zneužívá ekonomickou neznalost části veřejnosti za účelem poškozování pověsti a značky PPF,“ zdůraznil Stavěl.

ČNB: Pomluvám se budeme bránit

Nařčením, že by z kroku měli členové rady České národní banky nějaký prospěch, se brání i centrální banka. „Na veřejnosti šířená, ničím nepodložená a zcela nepravdivá nařčení ČNB a členů její bankovní rady zpochybňují důvěryhodnost nezávislé tvorby měnové politiky, která je základním smyslem existence každé centrální banky.

Proti takovým nepodloženým pomluvám se musíme a budeme tvrdě bránit,” uvedl guvernér ČNB.

Reklama

Výběr článků

Načítám