Hlavní obsah

Pozor na nákup pozemků na Měsíci, varuje sdružení

– Praha
Novinky, pit

Sdružení Spotřebitel net varuje všechny potenciální zájemce před uzavřením kupní smlouvy na pozemek na Měsíci, ať se tato nabídka objeví kdekoli. Jak uvedl právník sdružení Tomáš Kučera, žádný stát si totiž Měsíc přivlastnit nemůže. To ostatně platí i o dalších vesmírných objektech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z toho samozřejmě vyplývá, že se ani žádná fyzická, ani právnická osoba nemůže stát pravoplatným vlastníkem pozemku na Měsíci, protože vlastnictví jako takové je právo, které může existovat jen v rámci určitého státu, neboť právě stát garantuje vlastnické právo,“ připomněl Kučera.

Jak právník dále sdělil, v popisu nabídky by mělo být viditelně uvedeno, že se jedná o recesi. Pokud tento údaj chybí, vyvolává to podle něj dojem podvodu.

„Kupující se totiž stává pouhým vlastníkem materiálů vytvořených společností Galaktická agentura, které nemají žádnou právní relevanci,“ vysvětlil Kučera.

I kdyby bylo podle právníka v budoucnu možné kolonizovat Měsíc či jiné planety, nelze se na základě těchto smluv domáhat vlastnického práva k určitému pozemku na Měsíci.

Reklama

Výběr článků

Načítám