Hlavní obsah

Povinné ručení zřejmě opět podraží

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ceny povinného ručení v Česku v příštím roce zřejmě vzrostou. Vyplývá to z průzkumu Práva mezi pojišťovnami. Ty zdražení zdůvodňují svými rostoucími náklady a tím, že ceny ručení v Česku jsou ve srovnání se západoevropskými stále zhruba poloviční.

Článek

"Sazby povinného ručení budou v budoucnu muset globálně doznat dalšího navýšení," uvedl v úterý na dotaz Práva generální ředitel pojišťovny Uniqa Marek Venuta.

Požadavky na náhrady škod se podle jeho slov v Česku zvyšují. Například ceny pro tahače jsou u nás výrazně nižší než na Západě, způsobují však podobné škody, dodal.

O kolik se chystají ceny povinného ručení zvýšit, však pojišťovny prý zatím nevědí. "Sazby povinného ručení jsou závislé na škodním průběhu jednotlivých kategorií vozidel a po necelých třech měsících letošního roku je zatím předčasné dělat závěry týkající se sazeb příštího roku," konstatoval mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Podle mluvčího Allianz Milana Káni se do nich může promítnout novela občanského zákoníku, která stanoví výši jednorázové odškodnění z povinného ručení příbuzným obětí autonehod. "Podle našich odhadů se toto odškodnění bude týkat zhruba stovky případů ročně. Prozatím ale nedokážeme stanovit, o kolik konkrétně by to mohlo ceny zvýšit," uvedl Káňa.

Ceny by mohlo přidržet větší rozlišování řidičů

Do loňského května neměli příbuzní obětí na odškodnění nárok. Novela však nyní nařizuje pojišťovnám, aby případě smrti způsobené vozidlem vyplatily manželovi či manželce, každému dítěti, případně oběma rodičům oběti odškodnění ve výši 240 tisíc korun. Sourozenec má pak nárok na 175 tisíc korun.

"Průměrná výše škod roste. Navíc je třeba počítat do budoucna s vlivem páté direktivy Evropské unie o ochraně takzvaných slabých účastníků silničního provozu, tedy chodců, cyklistů a dětí," řekl mluvčí Kooperativy Marek Vích. "U těchto osob se neuvažuje o možnosti uplatnit spoluzavinění poškozeného, takže musí nastat zvyšování poskytnutých plnění za škody na zdraví," dodal.

Všechny pojišťovny rozlišují řidiče podle kubatury vozidla a počtu zaviněných nehod. Některé z nich ale používají i další kritéria, aby slušné motoristy zvýhodnily a naopak od sebe odlákaly ty často bourajíci.

Podle mluvčí ČSOB Pojišťovny Kateřiny Hamerské by mohlo přidržet růst cen další rozšiřování těchto kritérií, jejichž zavedení se pojišťovně podle jejích slov již jednoznačně vyplácí.

Anketa

Podle čeho si vybíráte pojišťovnu pro povinné ručení?
zásadně podle ceny
70,8 %
podle kombinace služeb a ceny
13,8 %
podle výše, do jaké ručí
1 %
podle dobré zkušenosti s pojišťovnou
14,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 623 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám